Troupée, Amrabat, Ayoub en Ten Hag

FC Utrecht-feestje snel verstierd: selectie valt volledig uit elkaar

FC Utrecht-feestje snel verstierd: selectie valt volledig uit elkaar

29-05-2017 10:00
40

FC Utrecht bekroonde een topseizoen zondagmiddag met het veroveren van een ticket voor Europees voetbal. AZ werd op sensationele wijze verslagen en zelfs de normaal zo ingetogen Erik ten Hag vierde het feestje mee. Een uitgebreide vakantie zit er waarschijnlijk niet in voor de bezeten voetbalman, die als trainer en technisch manager alles touwtjes in handen heeft in stadion Galgenwaard. De selectie van FC Utrecht dreigt namelijk volledig uit elkaar te vallen.

In een paar jaar tijd raakte FC Utrecht dragende krachten als Bart Ramselaar, Timo Letschert, Ruud Boymans, Tommy Oar, Jens Toornstra en Steve de Ridder kwijt. De miljoenen stromen binnen, maar dat geld wordt doorgaans gebruikt om schulden en tekorten uit het verleden weg te werken. Des te knap is het dat Ten Hag dit seizoen wéér een uitstekend elftal op de been kreeg. De succestrainer van de winnaar van de play-offs kan gelukkig prima shoppen met een lege portemonnee, getuige de komst van onder meer Wout Brama en Zakaria Labyad.

Ook plukt Utrecht de vruchten van een uitstekende jeugdopleiding. Jaarlijks breken er talenten door die later voor grote bedragen worden verkocht. Hoe lang kunnen Ten Hag en co. echter bovenin mee blijven draaien met dit beleid? Deze zomer dreigt de selectie compleet uit elkaar te vallen. Zeker tien spelers staan voor een (mogelijk) afscheid. 

Doelman Robbin Ruiter vertrekt sowieso. Zijn contract loopt af. Ruiter zit al een paar maanden op de bank bij Utrecht. David Jensen bewees tijdens de play-offs wederom dat hij een uitstekende vervanger is. Routiniers Kevin Conboy en Edson Braafheid koersen eveneens af op een afscheid. De contracten van de twee backs eindigen op 1 juli. Dan is er nog de belangstelling voor Giovanni Troupée. Onder meer PSV en Anderlecht zouden de negentienjarige back op de voet volgen. Troupée ligt vast tot de zomer van 2019. 

Het middenveld van FC Utrecht ziet er na 1 september waarschijnlijk compleet anders uit. Het wemelt al wekenlang van de geruchten rond uitblinker Sofyan Amrabat. Het Algemeen Dagblad meldde afgelopen weekend zelfs dat het een kwestie van dagen is voor dat de international van Marokko bij Feyenoord tekent. Ook Yassin Ayoub, al sinds 2013 basisspeler in stadion Galgenwaard, hoopt op een mooie transfer. Clubs uit Spanje, Griekenland, Turkije én Nederland hebben belangstelling voor hem. Het contract van Ayoub loopt over een jaar af - en dus lijkt Utrecht gedwongen om akkoord te gaan met een transfer. 

Nacer Barazite speelde zondag waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd voor de FC. De oud-speler van Vitesse, Austria Wien en Arsenal is transfervrij op te pikken. Barazite (27) lijkt op een nieuw avontuur in het buitenland te azen. Andreas Ludwig kwam dit seizoen weinig aan spelen toe bij de nummer vier van Nederland. De verbintenis van de Duitser loopt af en Utrecht laat hem vertrekken.

Het afscheid van Sébastien Haller staat al vast. De Franse goalgetter werd deze maand voor miljoenen euro's verkocht aan Eintracht Frankfurt. In  tweeënhalf jaar tijd maakte Haller meer dan vijftig doelpunten voor Utrecht. Ajax-huurling Richairo Zivkovic keert vrijwel zeker terug naar Amsterdam, waar hij nog voor twee jaar vastligt. Zivkovic zat dit seizoen regelmatig op de bank. Toch tekende de twintigjarige spits uiteindelijk nog voor vijftien goals in alle competities. 

Voorlopig gaat het dus vooral over spelers die (mogelijk) vertrekken uit de Domstad. Sinds afgelopen week klinken er ook aan paar namen van mogelijke versterkingen. NAC Breda-held Cyriel Dessers is de beoogde vervanger van Haller en Sander van de Streek, aanvaller van SC Cambuur, staat eveneens hoog op het verlanglijstje van Ten Hag. Soufyan Ahannach (Almere City) was dit seizoen goed voor 21 doelpunten in de Jupiler League. Ook zijn naam zoemt rond in Utrecht.