Oud-trainer Calderwood (62) lijdt aan Alzheimer: 'Ik kan hopelijk wat betekenen'

Oud-trainer Calderwood (62) lijdt aan Alzheimer: 'Ik kan hopelijk wat betekenen'

16-08-2017 13:29
9

Naar nieuws uit Schotland. Jimmy Calderwood, oud-trainer van onder meer Willem II, NEC en Go Ahead Eagles, lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Dat onthult de inmiddels 62-jarige trainer in gesprek met Voetbal International. 

"Het is tijd om met mijn verhaal naar buiten te komen. Nu voel ik me nog goed en kan ik hopelijk wat betekenen voor andere mensen", zegt de Schot. Het viel Calderwood en zijn partner Yvonne een aantal jaar geleden op dat hij steeds meer vergat. 

"We doen het allemaal weleens, maar bij hem gebeurde het constant. Toen dat steeds vaker voorkwam, zijn we toch maar eens naar de dokter gegaan", zegt Yvonnen. "We dachten dat het allemaal wel mee zou vallen. En toen kwam de diagnose: Alzheimer. Dat is nu tweeënhalf jaar geleden."

"Dat was een klap natuurlijk. Ik had niks in de gaten gehad. Maar ik kon mijn lot ook snel accepteren", zegt Calderwood. "Ik voel me prima, moet alleen elke dag een pilletje slikken. Af en toe vergeet ik wat. Maar niet als het over voetbal gaat!"

Koppen
Meerdere oud-voetballers kregen na hun carrière te maken met hersenschade. Geen toeval, weet Calderwood. "Mijn artsen waren er duidelijk over: de kans is heel groot dat mijn ziekte veroorzaakt is door het vele koppen. Je hoort het telkens weer."

"In mijn jeugdjaren heb ik die die ouderwetse leren ballen nog meegemaakt. Vooral in de regen werden die krengen loodzwaar. Als je een paar van die dingen had weggekopt, ging je met hoofdpijn van het veld. Achteraf is dat allemaal erg onverantwoord geweest. Maar we wisten niet beter. Nu is dat anders."