'Kunstgras-voorstander' Smit aan de slag bij KNVB: 'Voor 10.000 meer op beton'

'Kunstgras-voorstander' Smit aan de slag bij KNVB: 'Voor 10.000 meer op beton'

19-08-2017 12:34
54

Jan Smit toonde zich als voorzitter van Heracles Almelo jarenlang een voorstander van kunstgras. In zijn nieuwe rol als voorzitter van de raad van commissarissen van de KNVB moet hij de kwestie ook van de andere kant bekijken.

Smit vindt dat de discussies over kunstgras momenteel geleid worden door emoties. "Er zal eerst gedegen onderzoek moeten komen. Als kunstgras niet voldoet, moet dat worden bewezen aan de hand van feiten", zegt hij tegen de NOS. Smit bestrijdt dat de kwaliteit van het Nederlandse voetbal achteruitgaat door kunstgras. Hetzelfde geldt voor blessuregevoeligheid en impopulariteit bij spelers. "Voor 10.000 euro meer komen voetballers zelfs op beton spelen."

Dat hij de plastic velden eerder continu verdedigde, zal volgens Smit geen invloed hebben op zijn beleid op kunstgras als voorzitter van de KNVB. "Ik heb dan een objectieve rol en zal de kwestie dus vanaf een andere kant bekijken. Of ik opensta voor een verbod? Ik sta overal voor open. Maar nogmaals: feiten", besluit hij. Overigens haalt de voetbalbond met Eric Gudde (algemeen directeur) ook een uitgesproken tegenstander van kunstgras in huis.