Spelersrapport: Neres blinkt uit, Haps uitzondering in team vol onvoldoendes

Spelersrapport: Neres blinkt uit, Haps uitzondering in team vol onvoldoendes

22-10-2017 16:50
111

Wat begon als een weinig verheffende wedstrijd, is uiteindelijk geëindigd in een oorwassing voor Feyenoord. Aartsrivaal Ajax won zondagmiddag met 1-4 in De Kuip. VoetbalPrimeur geeft cijfers aan de hoofdrolspelers. 

Feyenoord:

Brad Jones – 5: Leverde regelmatig ballen in bij de tegenstander, maar echte fouten maakte hij niet bij de tegengoals.

Sofyan Amrabat – 5: Vergat dat hij opgesteld stond als verdediger. Dribbelde enthousiast de drukte in, leverde de bal simpel in bij David Neres en twee tellen later stond het 0-1. Een cruciale fout. 

Kevin Diks – 4,5: Het is hem vergeven als hij een paar duels verliest op zijn nieuwe positie, maar hij gaf werkelijk de ene foute pass na de andere. Daardoor bracht hij zijn ploeg continu in de problemen.

Jerry St. Juste – 6: Hield zich een stuk beter staande dan zijn ploegmaat centraal, maar ook hij was Dolberg helemaal kwijt bij de 1-2. Liet het aan het einde ook helemaal lopen.

Ridgeciano Haps – 7: Vocht heerlijke duels uit met Neres. Feyenoord kreeg de smaak te pakken nadat hij met een solo een penalty had afgedwongen. 

Karim El Ahmadi – 5: Deelde in de malaise van zijn ploeg. Feyenoord kreeg het hele duel maar geen grip op het middenveld, vooral door het vele domme balverlies.

Jens Toornstra – 5: Onzichtbaar - totdat de bal voor zijn rechterbeen viel en hij haarscherp raak schoot om Feyenoord op gelijke hoogte te brengen. Ook een kwaliteit.

Tonny Vilhena – 5: Had veel overtredingen nodig om staande te blijven. Eén veelbelovend momentje gehad toen hij de bal snoeihard buitenkant paal schoot.

Steven Berghuis – 5: Zo vaak belangrijk geweest dit seizoen, maar hij kwam er vandaag simpelweg niet aan te pas. Niet zo catastrofaal als tegen PSV, maar weer kon hij niet imponeren in een topduel.

Nicolai Jörgensen – 4,5: Werd maar weinig gevonden door zijn medespelers. Maar als je dan van elf meter mag aanleggen om je ploeg terug in de wedstrijd te schieten, dan moet je dat ijskoud afmaken. Een héle slechte inzet. 

Jean–Paul Boëtius – 4: Het is moeilijk om iets aan te stippen dat Boëtius goed deed in deze Klassieker. Werd na een klein uur uit zijn lijden verlost met een wissel.

Invallers

Sam Larsson – 5: Kwam erin voor Boëtius, maar kon zijn ploeg niet naar een hoger niveau tillen.

Michiel Kramer: Speelde te kort voor een beoordeling.


Ajax:

André Onana – 7,5: Stopte een penalty van Jörgensen, een knappe prestatie in het hol van de leeuw. Hij bracht De Ligt onnodig in de problemen, waaruit de gelijkmaker viel. Uiteindelijk kostte het Ajax geen punten.

Joël Veltman – 6,5: Sterk tackles en sterk in de duels. Een Cafu zal Veltman alleen nooit worden, daarvoor is hij te matig in balbezit.

Matthijs de Ligt – 4,5: De eerste helft was er zó weinig aan de hand voor De Ligt, maar na rust leek het bijna wel of hij zijn ploeg wilde saboteren. Eerst met een oliedomme overtreding bij de penalty en daarna bij de gelijkmaker. Oké, het was een slechte bal van Onana, maar De Ligt ging er wel heel klunzig mee om.

Maximilian Wöber – 6,5: Begon moeizaam aan het duel met een slechte terugspeelbal. Het is ook spannend, zo'n eerste Klassieker in De Kuip op je negentiende. Maar hij herpakte zich uitstekend en hield Jörgensen grotendeels stil.

Nick Viergever – 6,5: Een solide wedstrijd van Viergever. Had niets te duchten van Berghuis, maar ook aan zijn zijde kwam aanvallend grote delen van de wedstrijd te weinig.

Lasse Schöne – 6: Verloor nog nooit een Klassieker en dat blijft zo. Al was dat niet per definitie de verdienste van Schöne, die een vrij onopvallende wedstrijd speelde.

Donny van de Beek – 7: Hoewel Ajax verre van briljant speelde, had hij wel het middenveld in handen. Van de Beek had geen moeite met de Feyenoord-middenvelders.

Hakim Ziyech – 8: Ziyech liet geregeld zijn klasse zien met fijne balletjes. Zeker in de slotfase, toen hij de ruimte kreeg om schade aan te richten.

David Neres – 8,5: Met drie assists de absolute uitblinker van de wedstrijd. Zorgde voor het enige lichtpuntje van de eerste helft met een schitterende, Berbatov-achtige spin. Maar na rust was het tijd om spijkers met koppen te slaan en het duel naar Ajax toe te trekken. 

Klaas–Jan Huntelaar – 6: Opende de score met een feilloze trap in het dak van het doel. Zocht wel iets te vaak het randje van het toelaatbare op en werd uit bescherming vroegtijdig naar de kant gehaald.

Amin Younes – 4: Leek moe en ongeconcentreerd. Hielp een aantal veelbelovende mogelijkheden om zee door niet helemaal bij de les te zijn.

Invallers

Kasper Dolberg – 7: Kwam op het ideale moment in de wedstrijd. Tegen een vermoeid Feyenoord kon Dolberg aan zijn zelfvertrouwen werken met twee goede goals.

Justin Kluivert: Speelde te kort voor een beoordeling.

Siem de Jong: Speelde te kort voor een beoordeling, maar pikte toch weer zijn goaltje mee zoals hij ook vaak deed in zijn eerste periode bij Ajax in De Kuip.