Zweden heeft aan één treffer genoeg tegen Zwitserland en gaat naar kwartfinale

03-07-2018 17:53
45

Zweden heeft zich ten koste van Zwitserland geplaatst voor de kwartfinale van het WK. In een wedstrijd, die nauwelijks het aanzien waard was, was de ploeg van bondscoach Janne Andersson met 1-0 te sterk.

Zweden speelde in de poulefase redelijk behoudend en op de counter, maar zocht tegen Zwitserland in de achtste finale direct de aanval. Dat leverde grote kansen op voor onder meer Marcus Berg, die meerdere kansen om zeep hielp. Bij Zwitserland moest het gevaar van Xherdan Shaqiri komen, maar grote mogelijkheden kregen de Zwitsers niet. Zweden bleef maar kansen missen en leek het vizier niet helemaal op scherp te hebben staan.

De grootste kans van de eerste helft werd verprutst door Albin Ekdal, die de bal in kansrijke positie van dichtbij over wist te krijgen. In de eerste helft kregen beide ploegen kansen en gebeurde er zo nu en dan wat, maar dat was in de tweede helft volledig anders. Ola Toivonen kreeg vroeg in de tweede helft nog een grote kans, daarna zakte de wedstrijd naar een bedenkelijk niveau. Beide landen leken geen grote risico's meer te willen nemen.

Op het moment dat iedereen in slaap dreigde te sussen, werd er ineens gescoord. Zweden greep de leiding via Forsberg, die zijn schot van buiten de zestien van richting veranderd zag worden en de bal in het doel zag belanden.

Zwitserland zette alles op alles om uitschakeling te voorkomen. De Zwitserse bondscoach wisselde aanvallend en bracht onder meer toptalent Breel Embolo. De aanvaller van Schalke 04 hield de Zweedse defensie bezig, maar was ook slordig in zijn afwerking. Zwitserland drukte en drukte, maar kreeg Zweden niet omver.

Zweden liep op het tandvlees en was niet meer van plan om ook maar een fatsoenlijke aanval op te zetten. De mannen van Andersson gooiden alles op de defensie en probeerden waar mogelijk tijd te rekken. Zwitserland kreeg in de blessuretijd nog een grote kopkans, maar de Zweedse doelman reageerde adequaat.

Zweden leek in de laatste minuut nog een strafschop te krijgen, omdat Martin Olsson in een counter naar de grond werd geduwd door Michael Lang, die het veld met rood kon verlaten. Na het bekijken van de beelden besloot de VAR om geen strafschop toe te kennen, maar een vrije trap te geven. De overtreding werd buiten de zestien gemaakt. De rode kaart bleef echter staan.

Na het nemen van de vrije trap floot de scheidsrechter af. Zweden wint, schakelt Zwitserland uit en neemt het zaterdag op tegen de winnaar van het duel tussen Colombia en Engeland.