Van der Vaart over 'egootjes': 'Wij waren exceptionele talenten, mist Oranje nu'

Van der Vaart over 'egootjes': 'Wij waren exceptionele talenten, mist Oranje nu'

07-10-2018 07:22
51

Rafael van der Vaart denkt met weemoed terug aan de tijden van de 'grote vier'. De nu 35-jarige linkspoot maakte samen met Robin van Persie, Arjen Robben en Wesley Sneijder deel uit van een gouden Oranje-generatie, die in 2010 de WK-finale haalde.

De vier kwamen onder bondscoach Marco van Basten tot bloei. "We zaten met z'n vieren bij elkaar en Marco zei: júllie moeten het doen voor Nederland. Nu en de komende jaren", vertelt Van der Vaart aan De Telegraaf. "Marco ging verder. Jullie moeten het samen doen, praat alsjeblieft ook met elkaar!. Hij wist natuurlijk ook wel dat we soms níet met elkaar spraken. Ja joh, gewoon allemaal egootjes." De linkspoot vindt die houding echter niet vreemd. "We hadden te maken met exceptioneel goede spelers, die het Nederlands elftal nu mist."

Toen Bert van Marwijk het overnam van Van Basten, groeide Oranje uit tot een vrijwel onoverwinnelijk team. "Ik weet nog dat we thuis tegen Engeland speelden. Met de rust stonden we met 2-0 voor, maar geen van ons speelde die avond goed", aldus Van der Vaart. Een donderspeech van Van Marwijk haalde weinig uit. "In de tweede helft werd het nog minder en uiteindelijk speelden we met 2-2 gelijk. Moet je nagaan, dat was op een avond dat wij slecht speelden. Met zo'n resultaat zijn ze nu blij tegen Engeland."

"Heb ik allang geaccepteerd"
Inmiddels is Van der Vaart een voetballer op leeftijd en speelt hij zijn wedstrijden voor het Deense Esbjerg. "Nee, het is niet meer wat het tien jaar geleden was. Dat heb ik allang geaccepteerd." De spelmaker hoopt echter nog een tijdje mee te kunnen. "Zolang ik de bal neerleg waar ik hem wil hebben, blijf ik zo lang mogelijk voetballen."

Lees ook: Duidelijke taal Van der Vaart: 'Vind je het gek dat mensen niet meer komen?'