Zeven conclusies: Ajax swingt én knokt, Van de Beek en Ajax-tandem blinken uit

Zeven conclusies: Ajax swingt én knokt, Van de Beek en Ajax-tandem blinken uit

Gepubliceerd: woensdag 1 mei 2019 om 00:00wo 01-05-2019 om 00:00

Laatste update: woensdag 1 mei 2019 om 00:00wo 01-05-2019 om 00:00

Ajax zette dinsdagavond met een 0-1 zege op Tottenham Hotspur een grote stap richting de Champions League-finale. Voor de ploeg van trainer Erik ten Hag was het een wedstrijd met twee gezichten. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies.

Ajax verpest Spurs-feestje
De supporters zorgden voor een Champions League-waardige sfeer in het gloednieuwe Tottenham Hotspur Stadium, maar naarmate de minuten verstreken in de eerste helft werd het steeds stiller. Dat was de verdienste van Ajax, dat wéér een lange neus trok naar de voetbalelite. De Amsterdamse overmacht in de eerste helft was indrukwekkend.

Geen champagnevoetbal
Het champagnevoetbal van de eerste helft veranderde na rust in vechtvoetbal. Ajax zorgde er aanvankelijk voor dat Tottenham een elftal vol houthakkers leek, maar maakte in de tweede helft nauwelijks gebruik van de geboden ruimte en verzuimde de halve finale vroegtijdig te beslissen. Voetballend was het uiteindelijk de minste van de vijf gespeelde knock-outwedstrijden.

Ajax-tandem foutloos
We vallen in herhaling, maar: je vergeet dat Matthijs de Ligt negentien jaar oud is. Wat is de Ajax-aanvoerder volwassen en goed. Het wordt bijna belachelijk. Ook de samenwerking met Daley Blind was in Londen nagenoeg perfect. De twee vullen elkaar aan, als Batman en Robin in hun beste dagen.

Vertonghen-blessure: geluk bij een ongeluk
Vooropgesteld: de hoofdblessure van Jan Vertonghen is vreselijk sneu voor de oud-Ajacied en iedereen is geschrokken van zijn aftocht. Maar voetbaltechnisch kwam het Tottenham niet slecht uit. Spurs-manager Mauricio Pochettino bracht Moussa Sissoko, schakelde over naar een 4-4-2-systeem en zorgde er daarmee voor dat hij het middenveld in handen kreeg. Uitgespeelde kansen leverde het hoe dan ook nauwelijks op.

Weergaloze Donny
Als je wil weten wat bloedvorm is, kijk dan even naar Donny van de Beek. De nummer 10 van Ajax speelde op alle fronten een weergaloze wedstrijd in Londen. En dan hebben we het nog niet eens over zijn doelpunt. Hij wachtte net zo lang tot Spurs-doelman Hugo Lloris op zijn achterwerk zat en prikte de bal in de lange hoek. In Engeland zouden ze Van de Beek een 'Big Game Player' noemen.

Record voor Ajax
Met de zege bij Tottenham Hotspur verbeterde Ajax een clubrecord. Nooit eerder boekten de Amsterdammers in één seizoen zoveel overwinningen op vreemde bodem. Liefst tien van hun zeventien Europese duels werden in winst omgezet. Dat is er één meer dan twee jaar geleden, toen Ajax de Europa League-finale haalde

Grote stap naar Madrid
Ajax heeft dinsdagavond een grote stap gezet richting de Champions League-finale in Madrid. De grote vraag: is de 0-1 zege voldoende, vooral met Heung-Min Son terug in het Spurs-elftal volgende week? Door de goede, maar niet perfecte uitgangspositie was er na afloop ook geen sprake van grote euforie bij de Ajacieden. Een gelijkspel is volgende week genoeg.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)

Poll

Gaat Ajax de Champions League-finale halen?

(25355 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws