Hateboer en De Roon op rand van Champions League, Elia verliest titelduel van Donk

Hateboer en De Roon op rand van Champions League, Elia verliest titelduel van Donk

19-05-2019 22:32 Laatste update: 22:28
22

Hans Hateboer en Marten de Roon kunnen de Champions League ruiken. Het Atalanta Bergamo-tweetal hield kampioen Juventus zondagavond op 1-1 en neemt op doelsaldo de derde plek over van Internazionale, dat met 4-1 klop kreeg van nummer twee Napoli.

De Roon en Hateboer op de rand van de Champions League
De verliezend Coppa Italia-finalist leek zelfs lange tijd te kunnen winnen in Turijn. Josip Ilicic zette de gasten na een half uur op 0-1, een stand die tien minuten voor tijd nog op de borden stond. Mario Mandzukic tikte tien minuten voor tijd vanuit een moeilijke hoek de gelijkmaker binnen, maar verder kwam Juventus, dat Federico Bernardeschi nog kwijtraakte met een rode kaart, niet.

Atalanta heeft, met nog één wedstrijd te gaan, één punt voorsprong op nummer vijf AC Milan. La Dea hebben Champions League-kwalificatie in eigen hand: wanneer de laatste wedstrijd tegen Sassuolo wordt gevonden, mag de kurk van de champagnefles in Bergamo.

Elia moet landstitel aan Donk laten
Twee wedstrijden voor het einde hadden de nummers één en twee evenveel punten. Basaksehir leek al vroeg in de wedstrijd een voorschot op zijn eerste landstitel, nadat Riad Bajic een voorzet van Elia binnenkopte. Galatasaray boog de 0-1 achterstand echter om in een overwinning: Sofiane Feghouli en Henry Onyekuru waren de gevierde mannen van de thuisploeg. Cim Bom Bom trok de zege over de streep en liep drie punten uit op de achtervolger: doordat Galatasaray in het voordeel is qua onderling resultaat, kan Basaksehir niet meer langszij komen.

Historisch rampseizoen voor Anderlecht
Anderlecht heeft een sportief rampseizoen op gepaste wijze afgesloten. Enkele uren nadat men bekendmaakte dat Vincent Kompany terugkeert op het oude nest, verloor Paars-Wit met 2-1 bij AA Gent. Yanick Bolasie maakte de vroege 1-0 Giorgi Kvilitaia nog ongedaan, maar Jonathan David had het laatste woord. Anderlecht, dat eerder dit seizoen Hein Vanhaezebrouck én Fred Rutten zag sneuvelen, besluit het seizoen hierdoor als zesde en moet het voor het eerst in 56 (!) jaar tijd zonder Europees voetbal stellen.

Paderborn terug in Bundesliga
Op bezoek in Dresden wist Paderborn dat het met een overwinning zeker zou zijn van een terugkeer op het hoogste voetbalniveau in Duitsland. De wedstrijd eindigde in een 3-1 verlies, maar Paderborn had het geluk dat concurrent Union Berlin tegen VfL Bochum niet verder kwam dan 2-2. Paderborn verzekerde zich zo op doelsaldo van de tweede plaats in de 2.Bundesliga. 1.FC Köln wist onlangs al promotie te bewerkstelligen. Union Berlin speelt nu een play-off tegen VfB Stuttgart, de nummer zestien van de Bundesliga. 

Paderborn was in het seizoen 2014/15 voor de laatste keer actief op het hoogste niveau. De club ging daarna door een diep dal. In 2017 dreigde Paderborn zelfs af te dalen naar de vierde divisie van Duitsland. 

Fiorentina in de problemen na vijfde nederlaag op rij
Code rood voor Fiorentina. Na vijf opeenvolgende verliespartijen in de Serie A dreigt degradatie voor La Viola. Zondag ging het mis tegen Parma: 1-0. In de 80e minuut passeerde Gerson zijn eigen doelman. Met nog één speelronde te gaan staat de ploeg van trainer Vincenzo Montella op de vijftiende plek, met 40 punten. Genoa, onder de rode streep, heeft 37 punten; komend weekend nemen Fiorentina en Genoa het tegen elkaar op.

Mocht Fiorentina verliezen en vallen de uitslagen van Empoli en Udinese (de nummers 16 en 17) de verkeerde kant op, dan degradeert de formatie uit Florence naar de Serie B. Parma speelde zich door de late overwinning overigens definitief veilig.