'De Europese top scout weer in Nederland: we zijn de Champions League in opleiden'

10 augustus om 07:40

PSV sloeg deze week een grote slag: Donyell Malen verlengde deze week zijn contract tot medio 2024. Volgens directeur Toon Gerbrands maakt Malen deel uit van het fundament van PSV de komende jaren.

In het recente verleden legde PSV ook al Jeroen Zoet en Steven Bergwijn voor langere tijd vast, ondanks buitenlandse belangstelling. "Hoe steviger het fundament, hoe beter je kunt presteren. Zij zijn ook de cultuurbewakers van het team", vertelt Gerbrands aan De Telegraaf. In het geval van Malen heeft PSV zijn nek uitgestoken door een vijfjarig contract uit te delen. Gerbrands durft het risico echter aan. "Vaak zijn het spelers die al langer bij de club zitten, van wie we weten wat we in huis hebben. De kans dat de waarde keldert, is daarom nihil."

De PSV-directeur merkt dat de Eredivisie een steeds aantrekkelijker competitie is geworden voor jong talent, dat zich in de kijker van de Europese top kan spelen. "We zien dat de Europese topclubs weer in de Eredivisie scouten. Wij zijn Champions League in opleiden", stelt de geboren Fries. "Jonge spelers, grofweg tussen 16 en 21 jaar, krijgen hier de kans om zich te ontwikkelen. Bij de top-15 van Europa krijgen spelers bijna geen kans meer om zich te ontwikkelen, ze moeten er direct staan."