'Westerse media spreken schande, maar wij steunden met saluut Turkse leger'

'Westerse media spreken schande, maar wij steunden met saluut Turkse leger'

Gepubliceerd: vrijdag 18 oktober 2019 om 15:40vr 18-10-2019 om 15:40

Laatste update: vrijdag 18 oktober 2019 om 16:31vr 18-10-2019 om 16:31

Deniz Türüç vindt dat de kritiek in westerse media over het militaire saluut van de spelers van het Turkse elftal veel te ver gaat. De 26-jarige middenvelder maakte deel uit van de selectie voor de interlands tegen Albanië en Frankrijk, maar kwam niet in actie.

"Als ik zie hoe westerse media daarmee omgaan dan ben ik het daar niet mee eens. Er wordt gesproken over een schande en een politiek statement. Wij steunden met het saluut het leger van Turkije omdat we van ons land houden. We zijn allemaal één met hen", zegt Türüç, die werd geboren in Enschede en in de Eredivisie voor Go Ahead Eagles speelde, tegen het Algemeen Dagblad.

"Het saluut ontstond spontaan, het was niet iets dat we van tevoren hadden bedacht", legt de huidig middenvelder van Fenerbahçe uit. "Het is ook niet zo dat we met het saluut steunen dat er mensen worden gedood of dat we het steunen dat er Koerden worden aangevallen." Of Turkije wordt gestraft voor het saluut, is nog afwachten. De UEFA sprak van 'potentieel provocatief politiek gedrag' en is een strafprocedure begonnen.

Volgens Türüç meten westerse media met twee maten. "In Frankrijk bijvoorbeeld werd er veel aandacht gegeven aan ons saluut, maar Antoine Griezmann maakte na de gewonnen WK-finale vorig jaar eenzelfde saluut naar zijn Franse president Macron. Daar werd niks over gezegd. In Duitsland is bij Sankt Pauli zelfs een Turkse voetballer (Cenk Sahin, red.) uit de selectie gezet nadat hij een foto postte op Instagram met het saluut. Dat vind ik veel te ver gaan."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws