Feyenoord treft verzwakte Young Boys: 'Sulejmani de beste, no one is on his level'

Feyenoord treft verzwakte Young Boys: 'Sulejmani de beste, no one is on his level'

Gepubliceerd: donderdag 7 november 2019 om 10:00do 07-11-2019 om 10:00

Het lijkt al veel langer geleden dan veertien dagen, de confrontatie tussen BSC Young Boys en Feyenoord: Jaap Stam heeft inmiddels plaats moeten maken, maar ook bij de regerend kampioen van Zwitserland is het een en ander gebeurd. VoetbalPrimeur blikt met twee Young Boys-watchers vooruit op het treffen van donderdagavond.

Dat YB niet op volle oorlogssterkte naar Rotterdam is afgereisd, mag een understatement genoemd worden. Aanvoerder Fabian Lustenberger viel geblesseerd uit tegen Feyenoord en meldde zich in de toch al uitpuilende ziekenboeg. Met Guillaume Hoarau en Miralem Sulejmani ontbreken er nóg twee steunpilaren. "Hoarau is weer in training, maar ze zullen met hem geen enkel risico nemen", vertelt Moritz Marthaler, Young Boys-volger namens onder meer Der Bund, over de 35-jarige topscorer van het vorige Super League-seizoen. "Hij is elk jaar wel goed voor een doelpuntje of twintig, maar zijn fysiek wordt nu een probleem."

En wat te denken van Sulejmani? De man voor wie Ajax ooit het eigen transferrecord brak, moet tegenwoordig het verschil maken bij Young Boys. Mits hij fit is. "Wat dat betreft is hij te vergelijken met Marco Reus: hij kan nooit een seizoen volmaken zonder ook maar één blessure te krijgen", aldus Marthaler. Tijdens de Champions League-voorrondes moest de niet okselfrisse Sulejmani als invaller voor impulsen zorgen tegen Rode Ster Belgrado, sindsdien speelde hij geen minuut meer. "Dat is een gemis, want normaal is hij de beste buitenspeler in Zwitserland. Zijn vrije trappen zijn van de buitencategorie. No one else is on his level."

'Advocaat is geen Van Gaal'
Tijdens de 'heenwedstrijd' in Bern moest Feyenoord ook enkele belangrijke spelers missen. Het niveau van de wedstrijd lag daardoor laag, zag Berner Zeitung-journalist Dominic Wuillemin. "Geen duidelijk strijdplan, veel fouten en miscommunicatie... Steven Berghuis beviel me nog wel, maar ik had meer van ze verwacht", laat hij weten aan VoetbalPrimeur. "Individueel hebben ze wel kwaliteiten, maar ze oogden niet als een ingespeeld team, zowel voorin als achterin", vult Marthaler aan.

Sindsdien is er nogal wat gebeurd in De Kuip. Het nieuws dat Dick Advocaat het stokje van Stam heeft overgenomen, is ook doorgesijpeld in Zwitserland. "De voetballiefhebbers hier kennen hem wel van Borussia Mönchengladbach, Zenit Sint-Petersburg en Sunderland, maar Advocaat is geen Louis van Gaal", stelt Wuillemin. "Het was wel nieuws, maar geen groot nieuws."

Crisis in Bern dreigt
De spannende titelrace in de Super League vergt namelijk al genoeg aandacht. Servette FC maakte even verrassend als hardhandig een einde aan de ongeslagen status van Young Boys (3-0), dat zondag nummer drie FC St. Gallen treft. "Er is nog geen crisis, maar lekker gaat het niet", vindt Marthaler. "De spelers krijgen ook nauwelijks tijd om te herstellen tijdens deze Engelse weken, ze moeten er elke week weer staan en er kan bijna niet gerouleerd worden."

Feyenoord is dan ook de favoriet in de eigen Kuip, daar zijn beide Zwitsers het wel over eens. "Geen kunstgras, een intense atmosfeer, één fitte middenvelder... Niet makkelijk voor zo'n jong team", somt Wuillemin op. Volgens zijn collega zijn beide teams twee compleet tegenovergestelde richtingen opgegaan sinds de vorige ontmoeting. "Feyenoord heeft weer nieuwe energie. Ik denk dat zij winnen of dat het een gelijkspel wordt. Mijn voorspelling? Ik zou zeggen: 2-1."

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Poll

Gaat Feyenoord winnen van Young Boys?

(6981 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws