Van MVV naar Barça: 'Zo'n transfer had ik niet meegemaakt in 32 jaar tijd'

17 januari 2020 om 07:02

Xavier Mbuyamba verruilde MVV afgelopen zomer voor FC Barcelona en ontwikkelt zich sindsdien stormachtig. Nadat hoofdtrainer Ernesto Valverde werd opgevolgd door Quique Setién mocht de onlangs achttien geworden Limburger zelfs meetrainen met het eerste elftal.

Toenmalig MVV-trainer Ron Elsen liet Mbuyamba in november 2018 op zestienjarige leeftijd debuteren in de Keuken Kampioen Divisie. De huidige technisch manager van De Sterrendragers had niet verwacht dat de centrale verdediger met Congolese roots zo snel carrière zou maken in Catalonië. "Maar hijzelf ook niet, denk ik", laat hij weten aan de NOS. "Ik werk zo'n 32 jaar bij MVV, maar zo'n transfer had ik nog nooit meegemaakt."

Elsen zag Mbuyamba afgelopen zomer met pijn in het hart vertrekken. Tegen de interesse van Chelsea en FC Barcelona kon MVV niet op. "We boden hem een contract aan voor drie jaar, maar zijn omgeving zag dat niet zitten." De oud-trainer herinnert zich Mbuyamba als een zeer volwassen speler voor zijn leeftijd. "In zijn houding en in zijn gedrag. Ondanks zijn jonge leeftijd werd hij al snel geaccepteerd in de groep. Hij is onverstoorbaar en heeft een goed gevulde hersenpan, zeg ik altijd."