Feyenoord-aanwinst Róbert Bozeník: de 'nieuwe Piatek', een killer in de zestien

Feyenoord-aanwinst Róbert Bozeník: de 'nieuwe Piatek', een killer in de zestien

Gepubliceerd: maandag 27 januari 2020 om 14:30ma 27-01-2020 om 14:30

Laatste update: maandag 27 januari 2020 om 14:32ma 27-01-2020 om 14:32

Feyenoord heeft Róbert Bozeník binnen. De Rotterdammers maakten de komst van de Slowaakse spits maandag officieel. De spits maakte indruk bij MSK Zilina, werd gevolgd door meerdere clubs uit Europa, maar koos uiteindelijk voor Feyenoord. Maar wie is nou eigenlijk Róbert Bozeník?

Doorbraak bij MSK Zilina
Bozeník doorliep de jeugdopleiding van MSK Zilina en kreeg al snel de kans in de hoofdmacht van de Slowaakse club. Veel tijd om te imponeren had hij niet nodig: bij zijn debuut op 28 juli 2018 tegen FC Nitra scoorde hij meteen de winnende treffer in de wedstrijd die uiteindelijk in een 2-1 overwinning eindigde en al voor de winterstop maakte de destijds achttienjarige Bozeník tien doelpunten. Het leverde hem drie maanden na zijn debuut al een uitverkiezing tot beste speler van de Slowaakse competitie op.

Bozeník valt vooral op door zijn neusje voor het doel. In een-op-een-situaties houdt de rechtsbenige spits zijn hoofd koel en het duurde dan ook niet lang voordat hij zijn wedstrijden in het Slowaakse elftal ging spelen. Hij moest de concurrentiestrijd aangaan met Ondrej Duda en dat verging hem goed: de laatste vier EK-kwalificatiewedstrijden startte Bozeník in de basis. In een totaal van acht wedstrijden in het Slowaakse elftal was hij vier keer trefzeker.

Buitenlandse interesse
Het zorgde voor veel interesse van buitenlandse clubs, in eerste instantie vooral uit Italië. Zo toonde Genoa afgelopen zomer al interesse in Bozeník en een deal met MSK Zilina was snel gesloten. Toch besloot de spits de overstap niet te maken. "We hebben het overwogen, maar uiteindelijk zijn we niet op de aanbieding ingegaan", vertelt Martin Petrás, de zaakwaarnemer van Bozeník in gesprek met Sport.sk. "Het was niet de juiste keuze, we zijn op zoek naar een tussenfase."

Aan interesse was geen gebrek: volgens de zaakwaarnemer waren clubs uit Italië, Frankrijk, Engeland en Duitsland ook in de race om Bozeník in januari over te nemen, maar de keuze van de spits viel op Feyenoord. "Róbert moet naar een club waar hij de kans krijgt om regelmatig te spelen en zich verder te ontwikkelen", aldus Petrás. "Hij heeft een nieuwe uitdaging nodig."

MSK Zilina-voorzitter Jozef Antosík wilde zich niet neerleggen bij een vertrek van zijn topschutter. "Ik denk dat het beter is dat Bozeník tenminste tot de zomer bij ons blijft", zo gaf hij eerder aan in gesprek met Hlavné Správy. "Tot nu toe heeft hij in de Slowaakse competitie nog niet laten zien dat hij een topschutter is, al doet hij het wel goed in de nationale ploeg."

De nieuwe Piatek
In Italië was Bozeník dus al langere tijd onderwerp van gesprek. Zo was naast Genoa ook Fiorentina in de markt voor de spits na zijn bliksemstart in het eerste elftal van MSK Zilina en in Italiaanse media werd Bozeník zelfs al de 'nieuwe Krzysztof Piatek' genoemd. Deze interesse liep uiteindelijk op niets uit, maar volgens Bozeník en zijn zaakwaarnemer Petrás kon een overstap naar een grotere club niet uitblijven. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Happiness 🙏⚽️

A post shared by Róbert Boženík (@robobozenik) on

De spits wordt geroemd om zijn killersinstinct in het stafschopgebied van de tegenstander en heeft daarnaast de techniek om goed mee te voetballen. Hij creëert hierdoor niet alleen kansen voor zichzelf, maar ook voor zijn medespelers. De Slowaak is daarnaast een uitstekende kopper, hetgeen hij al een aantal keer heeft laten zien in de Slowaakse competitie.

Vraagprijs
Over de transfersom doen Feyenoord en MSK Zilina geen uitspraken, maar naar verluidt heeft de Rotterdamse club meer dan vier miljoen euro neer moeten leggen voor Bozeník. Het contract van de spits bij Zilina liep nog door tot medio 2022, waardoor de Slowaakse club in staat was een aanzienlijke transfersom te vragen. Mocht Feyenoord daadwerkelijk meer dan vier miljoen hebben betaald voor Bozeník, dan is hij de op vier na duurste speler ooit uit de Fortuna Liga, de hoogste divisie van Slowakije. Hiermee staat hij nog voor een (voormalig) wereldtopper als Nemanja Matić.

(Gijs Groeneveld / VoetbalPrimeur)

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws