Pienaar terug in Nederland: 'Kreeg in Zuid-Afrika pistool op me gericht'

Pienaar terug in Nederland: 'Kreeg in Zuid-Afrika pistool op me gericht'

01-02-2020 09:50 Laatste update: 10:16
108

Steven Pienaar zet als stagiair bij Ajax O16 de eerste stappen in zijn trainerscarrière. Dat was voor de Zuid-Afrikaan echter niet de enige reden om terug te keren naar Amsterdam en Nederland. Ook de situatie in zijn thuisland speelde een rol.

"Er gebeuren daar elke dag ernstige dingen en zelf hebben we dat ook ervaren", zegt Pienaar in De Telegraaf. "Er is in ons huis ingebroken, terwijl we boven lagen te slapen. Voor mijn kinderen was dat een grote shock. Er wordt in Zuid-Afrika door criminelen extra gekeken naar bekende mensen met geld. Ik heb in Johannesburg meegemaakt dat ik dwars door het spitsuur achtervolgd werd door criminelen. En dat ik bij een stoplicht een pistool op me kreeg gericht en mijn horloge moest inleveren."

"Ik ben opgevoed met het idee dat dit soort dingen kunnen gebeuren in Zuid-Afrika", vervolgt Pienaar. "Maar mijn vrouw is Nederlandse en die kijkt daar anders naar. Zij wilde graag terug naar Nederland. Maar toen we hier net terug waren als gezin, vond hier op IJburg en in de Bijlmer bijna elke dag een liquidatie plaats. Ik zei tegen mijn vrouw: 'Dit gebeurt dus ook in Nederland'. Ook hier is het niet altijd veilig."

Pienaar speelde tussen 2001 en 2006 voor Ajax. Hij kwam verder uit voor Borussia Dortmund, Everton en Tottenham Hotspur.