KNVB zit in spagaat en praat met clubs: kans op horrorschema klein, maar mogelijk

KNVB zit in spagaat en praat met clubs: kans op horrorschema klein, maar mogelijk

Gepubliceerd: woensdag 12 februari 2020 om 11:00wo 12-02-2020 om 11:00

Laatste update: woensdag 12 februari 2020 om 13:14wo 12-02-2020 om 13:14

De KNVB heeft nog geen beslissing genomen over de wedstrijden FC Utrecht - Ajax en AZ - Feyenoord, die afgelopen zondag vanwege storm Ciara werden afgelast. Dat laat de voetbalbond weten aan VoetbalPrimeur. Vanwege het bomvolle speelschema is het vinden van een nieuwe datum een hels karwei voor de KNVB.

Door de storm werden Utrecht - Ajax en AZ - Feyenoord uit veiligheidsoverwegingen afgelast. Omdat Ajax en AZ nog actief zijn in de KNVB Beker én de Europa League is het moeilijk om een nieuwe datum te prikken. Beide clubs spelen mogelijk tot eind maart doordeweekse wedstrijden. 

"Op dit moment hebben we nog niets te melden. Wellicht later vandaag. Dat zal dan bekend gaan worden", laat een woordvoerder van de KNVB weten aan deze website. Het opstellen van een competitieschema is een loodzware taak, maar het opnieuw plannen van wedstrijden blijkt nóg lastiger. De KNVB heeft zich vorig seizoen al in allerlei bochten moeten wringen om Ajax in het succesvolle Champions League-seizoen te ontzien. Wedstrijden werden verplaatst en de laatste twee speelrondes ging zelf volledig op de schop.

Hels karwei voor KNVB
Nu staat de KNVB voor de opdracht om Utrecht - Ajax en AZ - Feyenoord opnieuw in te plannen. "Je ziet dat er veel dingen meespelen met het opstellen van een competitieschema. Zeker als het om clubs gaat die op alle fronten meedoen. Dan is er gewoon weinig ruimte", zegt de woordvoerder, die nog niet kon zeggen of de KNVB voortaan rekening kan houden met dergelijke situaties. "Er is een aantal publicaties waarin uiteengezet is welke zaken allemaal meespelen."

"We hebben ook te maken met zendgemachtigden en gemeentes die bepaalde aspecten moeten afwegen. Als er dan zo'n afgelasting is, blijkt hoe complex dat is. Mensen konden zich vinden in het afgelasten, maar het inhalen is een klus."

Clubs moeten minimaal twee volle rustdagen hebben na een wedstrijd. In Engeland is dat 48 uur na het laatste fluitsignaal. Het zou in theorie dus mogelijk zijn om bijvoorbeeld op zondag, dinsdag en donderdag te spelen. De kans dat de KNVB daarvoor kiest lijkt onwaarschijnlijk, al wil de bond het ook niet uitsluiten. "Dat kan ik niet zeggen. Naar alle opties wordt gekeken, maar dan moeten wel alle afspraken in acht zijn genomen. Het is duidelijk hoe complex het is met alle clubs die meedoen op alle fronten."

Storm Dennis
Nederland heeft storm Ciara inmiddels gehad, maar krijgt aankomend weekend bezoek van storm Dennis. Die zal waarschijnlijk wel minder heftig worden dan Ciara. De KNVB houdt geen rekening met een nieuwe afgelasting. "Dan loop je heel erg op de zaken vooruit. Dat gaan we niet doen."

"Met de storm van afgelopen zondag is in overleg besloten om met het oog op de veiligheid de wedstrijden niet door te laten gaan. Dat kun je niet aan het begin van de week al doen. Je moet er honderd procent zeker van zijn vanwege alle gevolgen van het afgelasten."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws