EK-watch: Abwehrchef De Vrij werpt zich op als oplossing voor spitsenprobleem

EK-watch: Abwehrchef De Vrij werpt zich op als oplossing voor spitsenprobleem

17-02-2020 12:15
58

Weer een weekje dichter bij het EK: nog maar 118 dagen voor Nederland-Oekraïne. Tijdens de afgelopen weken hebben we de keepers en de defensie van Oranje al behandeld, nu is het tijd voor het meest heikele punt voor Ronald Koeman: de spitspositie. VoetbalPrimeur weegt in deze nieuwe EK-watch de opties in de punt van de aanval af.

Memphis Depay heeft nog steeds goede hoop op een EK-deelname, getuige zijn updates via social media. Of het realistisch en verstandig is, is echter een tweede. Moet Memphis het zelf eigenlijk wel willen: half fit en zonder wedstrijdritme op een eindtoernooi verschijnen en zo een nieuwe, nóg zwaardere blessure riskeren?

Met andere woorden: de kans is meer dan aanzienlijk dat Koeman een vervanger moet vinden voor één van zijn belangrijkste pionnen. En dat belooft geen eenvoudige opgave te worden. Van alle kandidaat-spitsen presteerde Wout Weghorst dit weekend het best, met zijn hattrick tegen Hoffenheim. Doelpunt nummer acht, negen en tien van dit Bundesliga-seizoen: uiteraard zijn het geweldige cijfers, maar moet de Memphis-erfenis aan Weghorst toevertrouwd worden?

Verder was behelpen met de aanvalsleiders. Ryan Babel kon de middenmoot nauwelijks ontstijgen tijdens Ajax-RKC Waalwijk. AZ-parel Myron Boadu produceerde geen enkel schot op doel tegen FC Twente en ging roemloos ten onder in de Grolsch Veste. Luuk de Jong moet het voorlopig doen met een rol als invaller bij Sevilla en speelde ook tegen hekkensluiter Espanyol geen rol van betekenis. Steven Bergwijn is wel on fire bij Tottenham Hotspur en kreeg lovende recensies na zijn sterke wedstrijd tegen Aston Villa: een rol als diepste spits in een 4-3-3 systeem lijkt hem echter niet op het lijf geschreven.

Voetbal International-columnist Süleyman Öztürk deed onlangs een intrigerende suggestie: misschien is Stefan de Vrij wel de beste vervanger van Memphis. In 2014 schakelde Oranje noodgedwongen over op een systeem met vijf verdedigers, om de wankele defensie te verstevigen. Zes jaar later zou Koeman hetzelfde kunnen doen als zijn 'goede vriend' Louis van Gaal, juist om de schaarse opties in de aanval – op papier de minst bezette linie van Oranje – te camoufleren. Van Gaal had het idee overigens weer van Koeman, die de 5-3-2 in het voorjaar van 2014 bij Feyenoord introduceerde.

De Vrij stond toen nog onder contract in De Kuip en weet als geen ander hoe het is om in een systeem met drie verdedigers te spelen: bij Internazionale is hij de Abwehrchef, met Diego Godín en Milan Skriniar – zeker niet de minsten – naast zich. Zondagavond veroorzaakte De Vrij een strafschop in de topper tegen SS Lazio, maar kreeg hij positieve kritieken van de Italiaanse media. Met Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt kan hij in Oranje twee ijzersterke secondanten treffen: backs Denzel Dumfries en (vermoedelijk) Daley Blind zouden er waarschijnlijk ook niet slechter van worden, als ze iets hoger kunnen staan.

Bergwijn lijkt in dat geval een zekerheidje als helft van het spitsenduo, mits hij zijn huidige vorm doortrekt: de oud-PSV'er zal zich ongetwijfeld als een vis in het water voelen als hij à la Arjen Robben kan zwerven. De vacature voor de tweede positie in de punt zou ingevuld kunnen worden door Babel, Boadu, Quincy Promes of (met een beetje fantasie) Mohamed Ihattaren, Steven Berghuis of zelfs Javairô Dilrosun. Een Van Gaal-recept als dé optie voor Koeman? Wat zou het mooi zijn...