Acht conclusies: rollende Babel, nieuwe UEFA-straf lonkt, wie vervangt Tagliafico?

Acht conclusies: rollende Babel, nieuwe UEFA-straf lonkt, wie vervangt Tagliafico?

20-02-2020 21:55
83

Ajax heeft donderdagavond één van de meest dramatische Eruopese avonden in zijn clubgeschiedenis beleefd. De Europa League-wedstrijd tegen Getafe werd negentig minuten lang vakkundig ontregelend door de thuisploeg, die na de 2-0 voorsprong een nagenoeg perfecte uitgangspositie heeft voor de return in Amsterdam. Genoeg om over na te praten: wij doen dat in acht conclusies.

Zorgenkindje Varela houdt stand
Veel Ajax-fans hielden na tien minuten hun hart vast: Bruno Varela viel onlangs al door de mand tijdens Jong FC Utrecht-Jong Ajax en verslikte zich bijna in één van zijn eerste terugspeelballen. De sluitpost uit Portugal herpakte zich daarna echter aardig en voorkwam een aantal doelpunten: aan de twee tegentreffers kon hij niets doen. De vooruitzichten waren allesbehalve gunstig, maar Varela groeide uit tot één van de minst slechte Ajacieden.

Vreemde uittrappenvariant
Alleen die doeltrappen... Dat Daley Blind het spel constant moest hervatten bij een achterbal, was zeer opmerkelijk. Had Ajax zo weinig vertrouwen in de meevoetballende kwaliteiten van de stand-in van Andre Onana? De Kameroener is er wél weer bij tijdens de return: Blind hoeft zich dan niet meer te bekommeren om de doeltrappen.

Wie moet Tagliafico vervangen?
In het Coliseum Alfonso Pérez diende het volgende probleem zich echter alweer aan: Nicolás Tagliafico pakte een gele kaart en zal er niet bij zijn tijdens de return in Amsterdam. Hoe zal Erik ten Hag dit opvangen? Sergiño Dest, Noussair Mazraoui of toch Lisandro Martínez naar links? Of Juan Familia-Castillo van Jong Ajax eens voor de leeuwen gooien? De keuze is niet reuze op links.

Rollende Babel valt weer tegen
De hele voetbalwereld heeft zich rot gelachen om het theaterspel van Ryan Babel, die een rollende tegenstander imiteerde. Dat een 33-jarige speler – goed voor 63 interlands – zich zó laat kennen, zegt echter genoeg over de frustrerende avond voor Ajax. De routinier heeft tot dusver ook niet veel laten zien sinds zijn terugkeer in Amsterdam: één assist tegen Spakenburg en één goal tegen Vitesse heeft hij bij kunnen schrijven. Als David Neres en Quincy Promes weer fit zijn, zal het voor Babel nog een hele krachttoer worden om zijn basisplek veilig te stellen.

Grote mannen laten het afweten
Hakim Ziyech moest 'de lijnen open maken', liet Ten Hag voor de aftrap weten. De toekomstige Chelsea-spelmaker was echter nauwelijks zichtbaar. Donny van de Beek was ijverig als altijd, maar kon het verschil niet maken, terwijl ook Dusan Tadic en Babel weinig konden betekenen voor hun ploeg. De mannen naar wie het eerst gekeken wordt, gaven niet thuis.

Ontregelend Getafe
Een schrijnende statistiek na afloop: de zuivere speeltijd van het Europa League-treffen bedroeg nog geen 45 minuten. Getafe deed er alles aan om de wedstrijd dood te maken en slaagde daar uitstekend in. Ajax hield het hoofd niet koel en kon niets uitrichten tegen de provocaties en het theater van de thuisploeg. Arbiter Ruddy Buquet hielp ook al niet mee...

Einde aan geweldige uitreeks
De Ajax-fans werden na afloop herinnerd aan een avond waarop ze liever niet meer herinnerd wilden worden: 24 augustus 2017, Rosenborg-uit... Marcel Keizer werd een paar maanden later ontslagen en onder opvolger Erik ten Hag bouwde Ajax aan een indrukwekkende uitreeks in Europa. Onder meer Real Madrid, Juventus, Tottenham Hotspur, Valencia en Chelsea kregen Ajax in eigen huis niet klein: de reeks is echter gestopt bij veertien uitwedstrijden.

Nieuwe UEFA-straf in het verschiet
De juridische afdeling van Ajax mag weer aan de bak. De club stond er al niet zo goed op bij de UEFA en mocht geen supporters meenemen naar het Champions league-duel met Chelsea. Hoe erg doelpuntenmaker Deyverson zich ook aanstelde na zijn doelpunt, een gegooide aansteker is en blijft een gegooide aansteker. Ajax kan in elk geval een UEFA-onderzoek tegemoetzien en waarschijnlijk gaan er ook nieuwe sancties volgen.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)