'Ongelooflijke chaos' verwacht in zomer: KNVB stuurt aan op competitievervalsing

'Ongelooflijke chaos' verwacht in zomer: "KNVB stuurt aan op competitievervalsing"

Gepubliceerd: dinsdag 7 april 2020 om 12:18di 07-04-2020 om 12:18

Advocaat Jan Kabalt stelt dat de KNVB er goed aan zou doen om het Eredivisie-seizoen per direct te beëindigen. De juridische consequenties van het doorspelen na 30 juni zouden te groot zijn, stelt de jurist in gesprek met De Telegraaf.

Doordat het seizoen formeel loopt tot 24 mei, maar het kabinet alle massa-evenementen tot 1 juni heeft verboden, heeft de KNVB het recht om het seizoen niet af te maken. Volgens Kabalt komt voetbal momenteel op de tweede plaats, nu vele Nederlanders vechten voor hun leven en dat van anderen. "Dan is het Koninklijk, waar de K in KNVB voor staat, om ruim baan te maken voor de hulpverleners en zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen in voetballand. Waardoor hij ook nog eens een ongelooflijke chaos voorkomt."

Kabalt doelt op de vaker aangehaalde looptijd van spelerscontracten. "Om het – zoals ik ook al heb gehoord – via de cao te regelen, is onmogelijk. Die gaat alleen over de arbeidsvoorwaarden en niet over de duur van het contract", stelt de advocaat, die ook transfers tijdens de competitie niet uitsluit. "Wie betaalt het als Hakim Ziyech wel twee maanden langer bij Ajax wil spelen? En wat indien Ajax op 1 juli Myron Boadu en Calvin Stengs van AZ koopt? Kan Ajax zo zijn grote concurrent AZ verzwakken?"

De jurist vreest ook dat er te weinig tijd zal zitten tussen het einde van het huidige seizoen en de start van het volgende seizoen. "Hoe moet je beleid maken als je pas heel laat weet in welke competitie je volgend seizoen speelt? De KNVB stuurt aan op competitievervalsing", aldus Kabalt, die de KNVB dan ook oproept om het seizoen niet meer af te maken. "Kies voor duidelijkheid, neem een even dapper besluit als België en Schotland en wees niet te bang voor de UEFA."

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Lees meer over: Eredivisie Ajax

Poll

Verwacht je dat het Eredivisie-seizoen afgemaakt kan worden?

(23591 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws