KNVB 'vecht om bedrijfstak te beschermen': 'Voorkomen dat clubs omvallen'

KNVB 'vecht om bedrijfstak te beschermen': 'Voorkomen dat clubs omvallen'

21-04-2020 20:33 Laatste update: 20:47
209

De KNVB heeft dinsdagavond de duidelijkheid gekregen die het verlangde van het kabinet. Nu er tot 1 september niet mag worden gevoetbald in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie, kan de bond nadenken over de vervolgstappen.

Vergunningsplichtige evenementen blijven in Nederland door de verlengde maatregelen tot 1 september verboden, zo maakte premier Mark Rutte bekend. 'Naar aanleiding daarvan heeft het bestuur betaald voetbal, dat daar formeel over gaat, het voornemen de competitie 19/20 niet verder uit te spelen. Op basis van het besluit vandaag van de regering, treedt de KNVB in overleg met UEFA. Waarna het besluit wordt genomen', schrijft de bond in een verklaring. De UEFA geeft het 'strenge advies' om competities uit te spelen, maar sancties lijken daar niet langer aan verbonden, zo werd eerder dinsdag duidelijk.

De KNVB legt ook uit waarom niet eerder tot een streep onder het seizoen is overgegaan. 'Dat de KNVB tot op heden de onderbroken competities nog niet definitief heeft afgelast, is vooral omdat de bedrijfstak betaald voetbal in financieel zwaar weer is gekomen door de coronacrisis. Geprobeerd wordt om te voorkomen dat hierdoor clubs omvallen en banen uit het voetbal verdwijnen. Net als in andere delen van onze economie wordt gevochten om een bedrijfstak zo goed mogelijk te beschermen tegen de financiële gevolgen van de huidige crisis.'

Vrijdag wordt een cruciale dag, erkent de KNVB. 'Komende vrijdag zal met de direct betrokkenen gesproken worden over de verdere consequenties die het voorgenomen besluit om de competitie van 19/20 niet uit te spelen met zich meebrengen.' De bond zal onder meer moeten beslissen over het aanwijzen van kampioenen, promovendi en degradanten. Ook de Europese tickets moeten verdeeld worden.