FC Utrecht grijpt juridische middelen aan: 'Zelfs meer recht dan Feyenoord'

24 april 2020 om 18:21

FC Utrecht stapt inderdaad naar de rechter, naar aanleiding van het besluit van de KNVB om de Europese tickets toe te kennen aan de top-vijf van de Eredivisie. FC Utrecht stond voor de onderbreking van de competitie zesde en had de bekerfinale tegen Feyenoord tegoed, maar vist nu achter het net.

De Domstedelingen stappen nu naar de voorzieningenrechter in een poging om alsnog Europees voetbal af te dwingen, hebben ze vrijdag laten weten via de officiële kanalen. 'FC Utrecht accepteert het voorgenomen besluit van de verdeling van de Europese tickets niet. FC Utrecht schroomt niet om het besluit om geen ticket toe te kennen aan FC Utrecht aan te vechten bij de voorzieningsrechter en de UEFA', klinkt het.

De club vindt het onaanvaardbaar dat Feyenoord – de tegenstander in de bekerfinale als nummer drie wél direct de Europa League in mag, terwijl FC Utrecht met lege handen achterblijft. 'Het ticket voor de groepsfase van de Europa League wordt zonder enige toelichting toegekend aan Feyenoord op basis van de ranglijst in de competitie. FC Utrecht heeft evenveel recht op dit ticket als mede-bekerfinalist Feyenoord (en zelfs meer recht omdat het een bekerwedstrijd meer heeft gewonnen dan Feyenoord)', beargumenteert men.

Virtueel gelijk met Willem II
Nummer vijf Willem II mag bovendien ook Europa in, terwijl het evenveel verliespunten heeft als FC Utrecht, dat de inhaalwedstrijd tegen Ajax nog tegoed had. Als die wedstrijd gewonnen zou worden, was FC Utrecht op doelsaldo naar plek vijf gegaan. Ook op basis van onderling resultaat was FC Utrecht in het voordeel. 'De KNVB heeft in de toelichting geen woord gesproken over het feit dat FC Utrecht een wedstrijd minder heeft gespeeld dan Willem II en bij winst de Tilburgers inhaalt op de ranglijst.'

Dit bleek echter niet van belang, net als de plaatsing voor de bekerfinale. 'Dat gekozen is om het Europese ticket van de beker te verschuiven naar de competitie is volgens FC Utrecht niet op basis van sportieve gronden en ook anderszins niet te rechtvaardigen', vindt de club. 'Er bestaat geen enkele twijfel dat FC Utrecht op basis van sportieve prestaties van het huidige seizoen een Europees ticket verdient.'