Gerbrands kreeg vreemde brief van KNVB: Wij waren snel klaar

Gerbrands kreeg vreemde brief van KNVB: "Wij waren snel klaar"

25-04-2020 00:04
57

De clubs uit de Eredivisie wisten vrijdagochtend pas dat zij met de KNVB mee moesten denken over promotie/degradatie. PSV voelde zich niet geroepen dat te doen en besloot direct om géén stem uit te brengen.

Vrijdagmiddag zou duidelijk worden wat er met ADO Den Haag, RKC Waalwijk, SC Cambuur en De Graafschap zou gebeuren en hoe de verdeling van de Europese tickets zou zijn, maar PSV-directeur Toon Gerbrands vertelt dat er juist veel ónduidelijkheid was.

"Het begon vanochtend toen we een brief kregen van de KNVB waarin ze al een aantal maatregelen aankondigde", zegt Gerbrands bij Op1. Daarin stond onder meer dat er Europese tickets vergeven moesten worden. "Dat was geen verrassing, maar er werd ook geschreven dat clubs moesten meedenken over wie er moesten promoveren en degraderen. Wij waren snel klaar. We hebben de directie bij elkaar gehaald en binnen vijf minuten gezegd dat wij hier niet op zouden stemmen."

Gerbrands voegde de daad bij het woord en stemde namens PSV niet. "Ze hebben eerst anderhalf uur vergaderd. Toen ze (KNVB, na onderbreking, red.) terugkwamen zeiden ze dat er 16 clubs voor waren, negen tegen en negen, zoals zij het omschreven, neutraal. Wij hebben helemaal niet gestemd. Waarschijnlijk hebben ze ons onder neutraal gezet. Ze hebben uiteindelijk besloten om clubs niet te laten degraderen en promoveren. Heel Nederland is nu boos."

Solidariteitsfonds
PSV is bereid geld te stoppen in een noodfonds om noodlijdende clubs overeind te houden. "Er is gevraagd of de ploegen die de groepsfase van een Europees toernooi halen 25% af willen dragen voor het solidariteitsfonds. We hoefden niet per se ja of nee te zeggen of over bedragen te praten, maar het was meer om te kijken wat we daarvan vonden", zegt Gerbrands. "Wij zijn solidair, dus we kijken of we daar een bijdrage aan kunnen leveren. De 25% werd vandaag voor het eerst geroepen. Tegen de solidariteit hebben we meteen ja gezegd en als het daadwerkelijk 25% is en iedereen meedoet, doen wij het ook."

NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg, die ook aanwezig was, meldt verder dat de 25% gebaseerd is op het feit dat 25% van de wedstrijden niet gespeeld is.