Woede bij Cambuur: 'Bij Ajax telt doelsaldo, bij ons competitie nietig verklaard'

27 april om 06:51
Laatste update: 27 april om 06:55

SC Cambuur en FC Utrecht doen er alles aan om gerechtigheid te halen en de beslissing van de KNVB van afgelopen vrijdag aan te vechten. Utrecht zag het ticket voor de Europa League naar Willem II gaan, terwijl Cambuur een vrijwel zekere promotie misliep. De clubs willen juridische stappen gaan ondernemen.

"Het onbegrip is eigenlijk alleen maar groter geworden", vertelt algemeen directeur Ard de Graaf van Cambuur (in het midden op de foto) in gesprek met het Algemeen Dagblad. De club liet databureau Hypercube het restant van het Keuken Kampioen Divisie-seizoen simuleren en zag dat Cambuur 99,5 procent kans had op promotie naar de Eredivisie. Voor Eredivisie-hekkensluiter RKC Waalwijk was de kans op handhaving miniem: de Waalwijkers waren voor 99,85 procent zeker zijn gedegradeerd.

"Bij Ajax telt het doelsaldo voor het toewijzen van een Champions League-ticket, omdat 'al' 75 procent van de competitie is gespeeld", vervolgt De Graaf. "Bij ons wordt de competitie nietig verklaard omdat 'pas' 75 procent is gespeeld. Een kind kan zien dat er juridische haakjes te vinden zijn. Wij hebben onze eerste acties uitgezet."

FC Utrecht
Cambuur gaat dus net als FC Utrecht de stap naar de rechtbank maken. De club uit de Domstad greep overal naast en zag het ticket voor de Europa League naar Willem II gaan. "Onacceptabel. Objectiviteit en transparantie hebben niet plaatsgevonden", liet directeur voetbalzaken Jordy Zuidam al weten. Eigenaar Frans van Seumeren heeft al advocaten in de arm genomen. "We hebben vanochtend met juristen gezeten en gaan er vol vertrouwen in. We zetten alles op alles om ons recht te halen."