Rechter kritisch op KNVB: 'Lastig als je zegt dat je een democratische club bent'

Rechter kritisch op KNVB: 'Lastig als je zegt dat je een democratische club bent'

08-05-2020 13:35
91

Tijdens de zitting, waarin de zaak van Cambuur en De Graafschap tegen de KNVB diende over het besluit tot het niet laten promoveren van beide clubs, was de rechter erg kritisch ten opzichte van de KNVB. De stemming die onder de clubs werd gehouden is 'erg mistig'.

In de stemming tijdens de beruchte videoconferentie met alle clubs bleek dat zestien clubs voor promotie en degradatie waren, negen clubs tegen waren en negen clubs zich onthielden van stemming. Ondanks dat resultaat paste de KNVB geen promotie en degradatie toe. "Je zou kunnen zeggen: 25 clubs (16 voorstemmers plus 9 onthoudingen, red.) zijn niet voor het besluit van de KNVB", legde rechter Zuurmond KNVB-advocaat Harro Knijff volgens de NOS voor.

De procedure verliep niet zoals het had gemoeten, vindt de rechter dan ook. "Ik vind dit lastig als je zegt: wij zijn een democratische club. Je kunt je voorstellen dat het stemgedrag daardoor verandert. Dat is het mistige in deze situatie."

Knijff reageerde op de opmerkingen van de rechter door te zeggen dat het advies van de clubs niet bindend was. "Wij willen graag de meningen polsen van de betaaldvoetbalorganisaties. Die meningen worden mede betrokken bij het uiteindelijke besluit. En ook in de vergadering van 24 april is het bestuur betaald voetbal kristalhelder geweest: het was een peiling, het bestuur besluit. Op geen enkel punt heeft het bestuur gezegd: de meeste stemmen gelden."