Ten Cate en Dilrosun onderschrijven woorden Memphis: 'En mijn huid niet zo donker'

Ten Cate en Dilrosun onderschrijven woorden Memphis: 'En mijn huid niet zo donker'

Gepubliceerd: woensdag 3 juni 2020 om 19:28wo 03-06-2020 om 19:28

Javaîro Dilrosun was van plan om afgelopen weekeinde net als onder meer Jadon Sancho een statement te maken tegen racisme, maar vergat dat in de euforie. De 21-jarige linksbuiten van Hertha BSC 'wilde laten zien dat hij achter de protestbeweging in Amerika staat'.

"Voor elke donkere persoon is dit belangrijk", benadrukt Dilrosun, trefzeker tijdens de 2-0 zege op FC Augsburg in de Bundesliga, in gesprek met de Volkskrant. "Ik word in Nederland soms drie keer per dag aangehouden door de politie. Ze zeggen gewoon tegen me: ja drie donkere jongens in een dure auto, dat moeten we even checken. Die dingen blijven je bij."

Ook Henk ten Cate steunt het protest. "Lang was er de angst om jezelf te laten horen, omdat je bang was dat je alleen zou staan", zegt de 65-jarige coach in de krant. "Je werd een zeikerd genoemd als je er iets van zei. Er was geen support, het werd gewoon ontkend. Maar het is er. Hoog tijd dat er massaal en langdurig wordt doorgepakt."

Zelf was Ten Cate één van de eerste gekleurde voetballers in het Nederlandse betaald voetbal. "Ik heb van alles naar mijn hoofd geslingerd gekregen. Trok me niet alles aan. Het is de toon die de muziek maakt. Je hóórt het als iemand echt puur racistisch is. Ik maak ook nog steeds mee dat ik word aangehouden omdat ik in een Porsche rijd. En dan is mijn huid nog niet eens zo donker."

Memphis Depay zei in de video waarin hij ruziede met een agent ook al dat hij 'tien keer per dag' wordt aangehouden. De Oranje-aanvaller was aanwezig bij de demonstratie op de Dam in Amsterdam.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws