'KNVB als de dood om Nijhuis terecht te wijzen vanwege draai om de oren op tv'

'KNVB als de dood om Nijhuis terecht te wijzen vanwege draai om de oren op tv'

13-06-2020 08:38
73

Veel meer dan hun ambtsgenoten in Engeland en Duitsland, staan de Nederlandse scheidsrechters ook naast het veld in de schijnwerpers. Bas Nijhuis, Serdar Gözübüyük, Danny Makkelie en Kevin Blom zijn bekende Nederlanders, maar dat schuurt ook.

"Ik heb vroeger ook een boek uitgegeven, ik gaf ook presentaties", zegt oud-toparbiter Mario van der Ende in het Algemeen Dagblad. "Het punt is: er staat geen maat meer op de vrijheden die Nederlandse scheidsrechters zich toe-eigenen. Het begint clownesk te worden. Een beetje waardigheid en eerbied voor het vak is blijkbaar te veel gevraagd."

Een nog actieve, ervaren Eredivisie-arbiter stelt in de krant dat het aan gedragsregels en een beroepscode ontbreekt. De KNVB kan nauwelijks ingrijpen. "Ze hebben ook niet de autoriteit en de persoonlijkheid om dat te doen. Ze zijn als de dood om Bas terecht te wijzen, want dan krijgen ze misschien een draai om hun oren op televisie", vertelt een andere scheidsrechter.

Van der Ende ziet Nijhuis zijn eigen plan trekken. "Die heeft schijt aan wat zijn baas zegt of vindt. Toen hij begon, was Bas het grootste talent van Nederland. Hij had alles: de drive, de uitstraling, het fysiek, communicatie, oog voor het spel. Maar toen hij de strijd om de hoogste plek verloor van Kuipers, raakte hij zijn focus kwijt. Nu vindt hij tv volgens mij minstens zo leuk en belangrijk."