'Setién ontvangt Barça-top thuis, tweeluik bepalend, opvolger staat al klaar'

30 juni om 07:52

De spanningen bij FC Barcelona naderen het kookpunt, melden media in Catalonië. Volgens RAC1 is er zelfs al een crisisberaad geweest bij trainer Quique Setién thuis.

De voormalig beachvoetbalinternational van Spanje nam kort na de jaarwisseling het stokje over van de ontslagen Ernesto Valverde. Sindsdien is het er nauwelijks rustiger op geworden in Camp Nou. Barça verloor zaterdag verrassend twee punten tegen Celta de Vigo, die van cruciaal belang zouden kunnen zijn in de titelrace met Real Madrid. Een flinke afvaardiging van het bestuur – bestaande uit clubpresident Josep Maria Bartomeu, directeur Òscar Grau, vice-president Javier Bordas en technisch secretaris Éric Abidal – is al bij Setién thuis geweest voor topoverleg, klinkt het.

Een ander Catalaans medium, Esport3, beweert zelfs dat er al een volgende trainerswissel op komst is. De regerend landskampioen speelt dinsdagavond tegen Atlético Madrid en zondag tegen Villarreal: als die wedstrijden niet naar tevredenheid van de sportieve leiding verlopen, zou het zoek zomaar eens kunnen vallen voor Setién. Jeugdtrainer Francisco García Pimienta lijkt in dat geval de aangewezen man om de honneurs waar te nemen tot het einde van het seizoen.

In en om Camp Nou is het al langere tijd onrustig. Sterspeler Lionel Messi – die eerder dit jaar oud-ploeggenoot Abidal terugfloot na een kritisch interview – baarde afgelopen weekend opzien door Setiens assistent Eder Sarabia opzichtig te negeren. Ook de medische staf van de club wordt bekritiseerd: zo zou de ontevreden Frenkie de Jong liever in Nederland willen herstellen van zijn kuitblessure. Verder ligt voorzitter Bartomeu al langere tijd onder vuur vanwege een vermeende online haatcampagne tegen politieke tegenstanders en de zeer moeizaam verlopen gesprekken over collectieve salarisreductie.