'Zuur en onrechtvaardig' besluit kabinet: 'Enorme klap op de neus van Gudde'

'Zuur en onrechtvaardig' besluit kabinet: 'Enorme klap op de neus van Gudde'

04-07-2020 07:46
179

De overheid en minister Martin van Rijn in het bijzonder hebben een enorme tik op de neus uitgedeeld aan de KNVB en het Nederlandse voetbal. Dat stelt chef voetbal Valentijn Driessen van De Telegraaf. Hij vindt het onbegrijpelijk dat het steunfonds van 140 miljoen euro is afgewezen.

'Of het nu de cultuursector of de sierteeltsector betrof, het kabinet kwam over de brug met honderden miljoenen euro's in de vorm van uitkeringen en financieringen om deze sectoren door de coronacrisis te helpen. Bij KLM staat de regering zelfs voor miljarden euro's garant', schrijft De Telegraaf zaterdag.

'Dat minister Van Rijn toch een streep zet door sectorspecifieke steun voor de hele bedrijfstak betaald voetbal is bijzonder zuur en onrechtvaardig', vervolgt de krant, die onder meer wijst op de loonoffers bij de clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. 'Van Rijn wil, desnoods ten koste van het omvallen van Nederlandse profclubs, niet het idee wekken dat er belastinggeld wordt besteed aan salarissen en transfers.'

KNVB-directeur Eric Gudde gaf al aan dat hij niet denkt dat alle 34 profclubs de coronacrisis overleven. Door de beslissing van Van Rijn komen faillissementen van clubs dichterbij, hoewel het ministerie individuele gevallen wel in behandeling neemt. 'Omdat clubs, als ze aankloppen in Den Haag het water tot over de lippen hebben staan, valt niet uit te sluiten dat de overheid het laatste duwtje onder water geeft. Met de verklaring dat een reddingsoperatie geen zin meer heeft.'

'Politiek Den Haag laat het betaald voetbal als sector dus lelijk in de steek', aldus De Telegraaf, dat concludeert dat Gudde met een kluitje in het riet is gestuurd. "Het is een enorme klap op zijn neus. Dit valt enorm slecht in Zeist en bij de clubs", vertelt ook Driessen.