Viroloog reageert op coronanieuws Ajax: Dat is bij Ajax waarschijnlijk gebeurd

Viroloog reageert op coronanieuws Ajax: "Dat is bij Ajax waarschijnlijk gebeurd"

Gepubliceerd: woensdag 5 augustus 2020 om 14:47wo 05-08-2020 om 14:47

Ondanks dertien besmettingen met het coronavirus, heeft niemand bij Ajax symptomen gehad. Dat is volgens Bert Niesters, hoofd klinische virologie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, een geluk bij een ongeluk.

Na een bloedtest in juni bleken dertien spelers en stafleden antistoffen te hebben aangemaakt, wat erop duidt dat ze het coronavirus onder de leden hebben gehad.

"Als je besmet bent, heb je het bij je, maar hoef je niet meteen ziek te zijn. Dat gebeurt in principe ook weinig als je jonger bent. Je kunt het alleen wel overdragen als je nog geen antistoffen tegen het virus hebt aangemaakt. Dat is bij Ajax waarschijnlijk gebeurd", verklaart Niesters aan het Algemeen Dagblad.

Dat niemand bij Ajax klachten had of ziek is geworden, heeft volgens de viroloog 'vooral met leeftijd te maken'. "Als niemand echt ziek is geworden, dan houdt hij er daarna hoogstwaarschijnlijk ook geen blijvende klachten aan over."

Maar: "Dat is eerder geluk dan dat dat met het topsportlichaam te maken heeft. Ik ken mensen die heel fit waren, maar wel doodziek zijn geworden van corona. Hoe gezonder, hoe beter, maar dat betekent niet per definitie dat je niet ziek kan worden. Van jongeren weten we dat ze er nauwelijks ziek van kunnen worden."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Lees meer over: Eredivisie Ajax

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws