Zilvervloot vaart Amsterdam wéér binnen: Ajax nu al zeker van ruim 30 miljoen

Zilvervloot vaart Amsterdam wéér binnen: Ajax nu al zeker van ruim 30 miljoen

19-08-2020 23:25 Laatste update: 20-08-2020 00:10
135

Bij Ajax vaart voor het derde jaar op rij de zilvervloot binnen. De Amsterdammers zijn na de eliminatie van Olympique Lyon weer verzekerd van de miljoenen uit de Champions League.

Doordat na Napoli ook de Fransen zijn uitgeschakeld, is Ajax voor komend seizoen zeker van een plekje in de groepsfase van het miljardenbal. Dat betekent meteen een startpremie van 15,25 miljoen euro. Daar komt nog een vergelijkbaar bedrag bij door de UEFA-coëfficiëntenlijst, die wordt bepaald op basis van de resultaten over de afgelopen tien jaar én de successen in de geschiedenis.

De Amsterdammers kunnen daarmee al zo'n dertig miljoen euro tegemoet zien, maar dan is de koek nog lang niet op. Elke overwinning voor de ploeg van coach Erik ten Hag levert 2,7 miljoen euro op, terwijl een gelijkspel goed is voor 0,9 miljoen. Als Ajax vervolgens de knock-outfase bereikt, loopt de teller nog veel verder op. Zo ontvangen de clubs in de achtste finale nog eens 9,5 miljoen, in de kwartfinale is dat 10,5 miljoen en in de halve finale 12 miljoen. De finalisten krijgen een bonus van 15 miljoen en de winnaar mag nog eens 7,5 miljoen bijschrijven.

Ajax haalde de laatste jaren al enorme bedragen op in Europa. Tijdens het memorabele seizoen 2018/2019 ontving de Nederlandse topclub ongeveer 90 miljoen. Een jaar later, toen de groepsfase het eindstation was, ging er nog altijd 55 miljoen naar Amsterdam. Het totale bedrag bestond ook nog uit de inkomsten uit de marketpool en de recettes. Die recettes zullen dit jaar vermoedelijk tegenvallen door het coronavirus.

Overigens staan de Europese deelnemers uit de Eredivisie dit jaar een percentage af aan de andere clubs. Voor Ajax zou dit neerkomen op zo'n drie miljoen.