Rutte reageert: 'Houd je aan de anderhalve meter en houd je mond dicht'

Rutte reageert: 'Houd je aan de anderhalve meter en houd je mond dicht'

Gepubliceerd: vrijdag 25 september 2020 om 16:15vr 25-09-2020 om 16:15

Laatste update: vrijdag 25 september 2020 om 16:25vr 25-09-2020 om 16:25

Premier Mark Rutte legt de verantwoordelijkheid bij supporters van Willem ll en niet bij de burgemeester van Tilburg. Donderdag werd duidelijk dat een groot deel van de Tilburgse aanhang zich niet aan de coronaregels heeft gehouden. Dat wil zeggen: geen anderhalve meter afstand en het maken van lawaai.

Burgemeester Theo Weterings van Tilburg stond toe dat fans van Willem ll het Europa League-duel met Rangers FC op een plein zouden kijken. Rutte krijgt een dag later de vraag of het nog wel verantwoord is om met publiek te spelen. "Dat is verantwoord als je je aan de afspraken houdt: hou je aan de anderhalve meter en houd je mond dicht als er een doelpunt maakt. Als je dat allemaal doet, is het veilig", zegt Rutte, die vervolgens ingaat op Willem ll.

"Dat was niet in het stadion, maar op een veld. De burgemeester krijgt het verwijt dat hij het toegestaan heeft, maar hij heeft al gezegd dat hij het niet meer doet en het aan de gemeente Tilburg over laat", zegt Rutte. "We mogen naar een voorstelling kijken in de open lucht die wordt toegestaan door de gemeente, dan is het nog steeds uw eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat we ons aan de afspraken houden."

Het stilleggen van de competitie heeft niet de voorkeur van Rutte, die daar een vraag over kreeg. "Maar ook dat heeft gevolgen voor de gezondheid. Dat hebben we in het begin moeten doen. Mensen genieten van het voetbal, het is ook een prachtige sport, net als hockey en tennis of van welke sport je ook houdt. Dat je er van kunt genieten is onderdeel van het menselijk geluk. Er is geen alternatief dan het aan de mensen te laten. Zij moeten hun gedrag inrichten zodat ze zich eraan houden."

"Heel Nederland ergert zich aan de beelden van bij Willem ll. Je kunt er van alles van vinden om die mensen daar te laten, maar daarnaast is het de verantwoordelijkheid van die duizend mensen. Als dit leidt tot meer ziekenhuisopnames en zieken, kan dat leiden tot extra maatregelen. Ze hebben het zelf in de hand."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws