'Plichtmatig' Ajax geanalyseerd: 'Dat David Neres terugkomt, écht noodzaak'

'Plichtmatig' Ajax geanalyseerd: 'Dat David Neres terugkomt, écht noodzaak'

23-12-2020 20:56 Laatste update: 21:07
128

Een weinig overtuigend Ajax heeft de eerste seizoenshelft woensdagavond afgesloten met een 1-1 gelijkspel tegen Willem II. FOX Sports-analist Marciano Vink zag waar het aan schortte bij de Amsterdammers: zij misten tegen de nieuwe nummer 15 van de Eredivisie beleving en creativiteit, met name op de vleugels.

Vink vond Ajax 'plichtmatig' spelen en lichtte Ryan Gravenberch uit. "Bij Gravenberch zie je het als hij er écht heel erg zin in heeft. Het uitzakken aan de linkerkant, het Frenkie de Jong-verhaal: allemaal leuk en aardig, maar je moet wel een versnelling hebben. Soms moet je ook een speler uitspelen, om de situatie te creëren. En dat doet hij niet: het is een balletje breed, een balletje diep en dan blijft hij staan."

De analist zag dat Ajax vrijwel altijd probeerde om de oplossing in het midden van het veld te zoeken. "De ruimte lag in het midden. Alleen, Ajax maakte daar totaal geen gebruik van", aldus de oud-verdediger van onder meer Ajax en PSV. "Dat David Neres terugkomt, dat is voor Ajax écht noodzaak. Want je moet op beide flanken iemand hebben. Antony was voor mijn gevoel de enige die echt drive had en iets wilde forceren en creëren. Tadic leek wel vast te staan aan de zijkant, er gebeurde niet veel. En áls er iets gebeurde, dan strandde het: nog niet eens in schoonheid, maar het was gewoon slordig."

Ajax gaat dus met een slecht gevoel het nieuwe jaar in en kan direct zijn borst natmaken. Eerst komt PSV naar Amsterdam, daarna Feyenoord en als klap op de vuurpijl wacht er een bekerduel met AZ. "Ik denk dat Ajax het op deze manier – en met deze instelling – heel lastig gaat krijgen in januari", aldus Vink.