Bizarre situatie voor Huntelaar: 'Ze verzinnen zelf de oefeningen en de tactiek'

Bizarre situatie voor Huntelaar: 'Ze verzinnen zelf de oefeningen en de tactiek'

Gepubliceerd: maandag 1 maart 2021 om 10:20ma 01-03-2021 om 10:20

De geest is uit de fles bij Schalke 04. Een groot gedeelte van de selectie heeft gevraagd om het ontslag van hoofdtrainer Christian Gross, die na de wedstrijd tegen VfB Stuttgart daadwerkelijk opzij is gezet. VoetbalPrimeur spreekt over de explosieve situatie met Kilian Gaffrey, de Schalke-watcher van BILD. Die krant maakte de namen van de 'Schalke-Rebellen' bekend: Sead Kolasinac, Skhodran Mustafi én... Klaas-Jan Huntelaar.

De onrust heerst bij Schalke, zoveel is wel duidelijk. De club uit het Ruhrgebied staat onderaan in de Bundesliga en stevent af op degradatie. Maar dat is nog niet alles, want het merendeel van de selectie heeft bij technisch directeur Jochen Schneider, die inmiddels ook zijn congé gekregen heeft, gevraagd om het ontslag van Gross, die pas twee maanden in dienst was. "Ze wilden niet meer met hem samenwerken", zegt Gaffrey tegen deze website.

Na David Wagner, Manuel Baum en interim-trainer Huub Stevens was de Zwitser (66) alweer de vierde trainer dit seizoen van Schalke. "Hij zag niet waar het de afgelopen periode is fout gegaan. Hij heeft niets veranderd en zelf niets nieuws ingebracht. Hij wist niet eens de namen van de spelers. Alessandro Schöpf noemde hij Massimo Schöpf, Can Bozdogan noemde hij Can Erdogan, Klaas-Jan Huntelaar noemde hij Laas-Jan Huntelaar", zegt Gaffrey.

"De spelers vinden dat er geen structuur in de trainingen zat. Als er iets misging, stopte hij en sprak hij daar een kwartier over met de spelers. En dan gingen ze weer door. En vervolgens sprak hij weer een kwartier. Het is zelfs zo dat sommige spelers sinds een paar weken hun eigen oefeningen doen. En vlak voor de wedstrijd nemen ze zelf de tactiek door. Ze vinden dat de trainer dat niet goed deed."

Huntelaar komt in opstand
Opvallend genoeg zijn juist Kolasinac, Mustafi en Huntelaar naar het bestuur gestapt: de drie kwamen in januari naar Gelsenkirchen om Schalke te helpen. "Ik vind het goed dat ze dat hebben gedaan", zegt Gaffrey. "Dit zijn de spelers met hart voor de club, die nog steeds het vertrouwen hebben dat Schalke in de Bundesliga kan blijven. Ze willen daar alles voor doen. Veel spelers willen dit gewoon afsluiten en dan vertrekken, maar Huntelaar, Kolasinac en Mustafi niet. Mustafi is een wereldkampioen, hè. Schalke heeft hen gehaald in de hoop dat ze iets teweeg kunnen brengen, maar er is niets veranderd. Niemand bij de club doet iets. Het is één grote rommel."

Huntelaar wist dat het loodzwaar zou worden om Schalke in de Bundesliga te houden, maar had het zich waarschijnlijk toch anders voorgesteld. Hij ziet de club steeds verder afglijden en kan niet helpen omdat hij geblesseerd is. "He's frustrated as f*ck", zegt Gaffrey. "Voordat hij tekende, heeft hij al gezegd dat Gross niet de juiste trainer is voor Schalke. Natuurlijk is hij gefrustreerd. Toen hij van Ajax kwam, had hij nog een kuitblessure, maar nu is hij geblesseerd aan z'n andere kuit. Hij wist dat Schalke in nood is, maar ik denk niet dat hij rekening had gehouden met zó'n bende. Hij is nu vooral boos vanwege de situatie. Hij wil spelen, maar kan dat nog niet."

Ook fysiotherapeut voldoet niet
Ook 'Head of Performance' Werner Leuthard moet z'n spullen pakken van Schalke. Maar liefst tien (!) spelers van Schalke zitten in de ziekenboeg, waaronder Huntelaar. Nog nooit heeft Gaffrey zoiets meegemaakt. "Leuthard heeft altijd onder Felix Magath gewerkt. En Magath staat bekend om z'n harde manier van trainen."

"Jochen Schneider heeft Leuthard gehaald (in de zomer van 2020, red.) omdat Schalke veel blessures had. Veel spelers waren ontevreden over hem. Als ze ergens last van hadden en wat extra behandeling wilden, zei hij: stel je niet aan, zo erg is het niet. Just work your ass off. Een deel van de selectie heeft ook gezegd dat Leuthard niet de juiste persoon was en dat de ploeg er fysiek zo voor staat vanwege zijn manier van werken. Schalke heeft al ruim een jaar problemen met blessures. Ik heb dit als journalist nog nooit meegemaakt. Dit hoort niet bij een Bundesliga-club."

Het grootste probleem ontstaat wanneer Schalke degradeert naar de 2. Bundesliga. De club neemt dan namelijk een fors verlies met zich mee. Gaffrey vreest zelfs voor het voortbestaan van Schalke 04. "Ze staan 240 miljoen euro in het rood. Als ze degraderen, krijgen ze veel minder tv-geld en lopen ze de grote bedragen van de sponsors mis. Het contract met hoofdsponsor Gazprom loopt volgend jaar ook af en wordt automatisch ontbonden als Schalke degradeert. Ze hebben geprobeerd om te verlengen tot 2022, maar lijken zonder hoofdsponsor de 2. Bundesliga in te gaan. Door alle financiële problemen kan Schalke het daar maar één jaar volhouden. Ze móéten meteen promoveren. Als dat ze in 2022 niet lukt, gaan ze failliet, verwacht ik."

Flinke Schalke-leegloop in aantocht
2016 is voor velen een belangrijk kantelpunt in de geschiedenis van Schalke. De club stelde Christian Heidel aan als technisch directeur: hij wordt medeverantwoordelijk geacht voor de teloorgang van Die Königsblauen. Heidel investeerde miljoenen in spelers die het niet waarmaakten en een andere mentaliteit met zich meebrachten dan waar Schalke voor staat. "Denk aan spelers als Youri Mulder, Andreas Müller, spelers met die fighting spirit. Dát was de spirit van Schalke, spelers die het veld opkomen om zich te pletter te werken. Die mentaliteit is er nu niet meer."

"Schalke wilde groter en populairder worden in Europa, glorieus. Ze wilden een grote, shiny club worden zonder die werkersmentaliteit. En dat past niet bij deze omgeving en de mensen. De mensen hier staan voor hard werken en houden niet van de glamour. Schalke wilde de richting van Bayern München en Paris Saint-Germain op en jaarlijks in de Champions League spelen. Ze hebben geld geïnvesteerd dat ze niet hadden. Schalke stortte zich van het ene risico in het andere. Ze plaatsten zich niet voor de Champions League of de Europa League en verloren daardoor veel geld."

Mocht Schalke degraderen, dan wordt het voor de club een behoorlijke taak om een kampioenswaardig elftal op de been te brengen. "Zeker zeventien spelers zullen vertrekken als ze degraderen. Velen hebben een contract voor de 2. Bundesliga, maar willen daar niet spelen", zegt Gaffrey. Volgens hem behoren Amine Harit, Mark Uth en viervoudig Duits international Suat Serdar sowieso tot de vertrekkers. En wat gebeurt er met Huntelaar? "Hij gaat in de zomer waarschijnlijk stoppen, al weet ik dat niet zeker."

"Misschien dat hij nog een jaar doorgaat als Schalke degradeert. Maar ik kan me dat nu niet voorstellen. Er moet sowieso veel gebeuren. Jochen Schneider vertrekt, dus er moet een nieuwe technisch directeur komen, een nieuwe trainer, veel nieuwe spelers.. En ik heb nog niet vernomen dat ze in gesprek zijn met nieuwe spelers, dus tja..."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Gaat Schalke het nog redden?

Ja
10%
Nee
90%
(3763 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws