'Als PSV dat net als Salzburg zou hebben, kwam Ajax ook nu niet over middenlijn'

'Als PSV dat net als Salzburg zou hebben, kwam Ajax ook nu niet over middenlijn'

Gepubliceerd: zondag 28 februari 2021 om 07:06zo 28-02-2021 om 07:06

De keuzes van Roger Schmidt bij PSV doen regelmatig de wenkbrauwen fronsen. Volgens Ricardo Moniz, tien jaar geleden zijn voorganger als trainer bij Red Bull Salzburg, moet de 53-jarige Duitser de tijd krijgen om zijn filosofie te verspreiden in Eindhoven.

"De school van Red Bull is voetbal vanuit de underdogrol. Van daaruit de top aanvallen. Schmidt is het grootste talent uit die school. Hij heeft alleen spelers nodig met negentig minuten sprintcapaciteit, spelers met overcompensatie", legt Moniz uit aan de Volkskrant. "Du musst marschieren, zoals Duitsers zeggen. Die spelers heeft PSV te weinig. Daarvoor moet hij eerst doorselecteren." 

"Je moet hem de tijd geven. Het glas is halfvol, niet halfleeg", zo benadrukt Moniz, die zelf na de dubbel in 2012 vertrok bij Salzburg vanwege de nieuwe koers. Spelers als Mohamed Ihattaren hebben moeite om mee te gaan in de aanpak van Schmidt, maar die heeft daar geen boodschap aan. "Schmidt brengt iets teweeg, maar zijn elftal is niet belastbaar. Als PSV de overcapaciteit zou hebben van Salzburg destijds, kwam Ajax ook nu niet over de middenlijn, al is het Ajax van nu sterker dan toen."

Die overcapaciteit heeft PSV na meer dan een halfjaar onder Schmidt nog altijd niet. De PSV-coach schroomt dan ook niet om na een uur spelen zijn beste spelers te wisselen. "Dat kan alleen maar komen door te statische training door de jaren heen in Nederland, door het gebrek aan belastbaarheid", meent Moniz. "Schmidt wil uiteindelijk twee filosofieën samenvoegen, en daarmee ons voetbal verder brengen. Laat hem in zijn waarde. Hij sterft liever met zijn eigen ideeën."

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Eredivisie PSV

Poll

Hoe gaat PSV-Ajax eindigen?

PSV wint
21%
Ajax wint
63%
Gelijkspel
15%
(4861 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws