Zes Ajacieden in EK-selectie, Ten Hag in conclaaf met Van de Looi: "Per individu"

10 maart om 14:29

Het naderende jeugd-EK is voor Ajax en trainer Erik ten Hag een extra hoofdpijndossier. Jong Oranje speelt eind maart drie groepswedstrijden en heeft zes spelers van Ajax opgenomen in de 36-koppige voorselectie: Kjell Scherpen, Jurriën Timber, Devyne Rensch, Perr Schuurs, Jurgen Ekkelenkamp en Brian Brobbey.

Het jeugd-EK is noodgedwongen in tweeën gesplitst: de knock-outfase wordt tussen 31 mei en 6 juni afgewerkt, maar Jong Oranje speelt op 24, 27 en 30 maart al poulewedstrijden tegen Roemenië, Duitsland en Hongarije. De geselecteerde Ajacieden zouden dus – als ze ook tot de definitieve selectie behoren – een drukke interlandperiode tegemoet kunnen gaan, terwijl ook het schema van Ajax al bomvol zit.

Ten Hag heeft met Jong Oranje-bondscoach Erwin van de Looi al overleg gevoerd over het eventueel afstaan van zijn spelers. "Ik heb de bondscoach daarover gesproken en mijn zienswijze toegelicht", vertelt hij tijdens zijn perspraatje van woensdagmiddag. "Het is een extra belasting in een toch al heel vreemd seizoen. Wat is de waarde? En waar liggen de prioriteiten voor de spelers? En uiteindelijk ook de prioriteiten voor de diverse teams? Prioriteit voor een junioren-EK of prioriteit op seniorenniveau? Uiteindelijk is Jong Oranje een voorportaal, een opleidingselftal. En zijn Ajax en het Nederlands elftal het eindstation."

Ten Hag verdedigt dus het belang van Ajax, maar dat wil niet zeggen dat hij geen enkele speler af zal staan. "Voor een aantal spelers kan het ook heel goed zijn om juist op dat podium actief te zijn", aldus de Ajax-trainer, die overigens nog niet op namen in wilde gaan. "Het heeft altijd te maken met de belasting, die ze krijgen en ook al gehad hebben. En die ook in het vervolg van het seizoen op hun pad ligt. Dan zul je dat per individu moeten gaan bekijken, daar de juiste keuzes in te maken en ze de juiste prikkels te geven. Of de bondscoach ook oog heeft voor mijn belang? Ja, zeker wel."