Opluchting over mislukte Super League: 'Van der Sar zal zich bedonderd voelen'

Opluchting over mislukte Super League: 'Van der Sar zal zich bedonderd voelen'

Gepubliceerd: woensdag 21 april 2021 om 13:15wo 21-04-2021 om 13:15

Laatste update: woensdag 21 april 2021 om 13:40wo 21-04-2021 om 13:40

De voetbalwereld is in de ban van de Super League, die uiteindelijk tóch niet plaats lijkt te vinden. Ook in Nederland domineerde de Super League de headlines. Ajax was tot dusver de enige Eredivisie-club die zelf in een officieel statement reageerde op de baanbrekende plannen. In gesprek met VoetbalPrimeur vertelt Fabian Nagtzaam, voorzitter van SV Ajax, dat hij erg blij is dat de Super League-plannen van de baan lijken.

Dinsdagavond werd bekend dat alle Engelse Super League-deelnemers - Manchester City, Chelsea, Manchester United, Liverpool, Tottenham Hotspur en Arsenal – uit de competitie stappen. Inmiddels hebben Atlético Madrid, Internazionale en AC Milan hun voorbeeld gevolgd en hebben de nog overgebleven clubs hun plannen voorlopig in de ijskast gezet. Daar is Nagtzaam erg blij mee. "Ik ben er heilig van overtuigd dat de Super League uiteindelijk ten dode opgeschreven zou zijn. In dit systeem kun je als kleinere club niet tegen de grotere clubs spelen. Dat is sportief gezien natuurlijk een drama. Als je ook ziet dat de rest van Europa zich zó tegen een dergelijk idee heeft opgesteld…"

"Ajax heeft na overleg met ons maandagavond ook een statement naar buiten gebracht, waarin de club klip en klaar tegen deze ontwikkeling is", gaat Nagtzaam verder, die daarna verder vertelt over Super League-gesprekken tussen Ajax en de supportersvereniging. "Wij begrepen vanuit de club dat de twaalf Super League-clubs ineens een heel ander pad bewandelden, nadat er eerst een akkoord was over een nieuw model van de Champions League. Ook Van der Sar zal zich daarin bedonderd hebben gevoeld."

'Onwenselijk voor supporters'
De Super League staat dus op losse schroeven, al gaan de overgebleven clubs de plannen 'heroverwegen'. Als er in de toekomst tóch een Super League komt waar Ajax aan meedoet, dan denkt Nagtzaam dat de Ajax-fans - net als heel voetbalminnend Engeland - daartegen zullen protesteren. "Dat weet ik honderd procent zeker", stelt hij. "Voetbal speel je voor de supporters, voor de trots van de club en stad. In een Super League sluiten clubs zich gewoon volledig af van de rest van Europa. Dat is niet wat wij als supporters willen."

Nagtzaam vraagt zichzelf ook af of de Ajax-achterban de club tijdens wedstrijden in een eventuele Super League zou blijven steunen. "Ik zal eerlijk zeggen: dat gaat heel lastig worden. Voor velen zou het onbetaalbaar zijn. Als de Super League door was gegaan en Ajax in de toekomst zou toetreden, dan is de kans groot dat die wedstrijden op termijn in een halflege ArenA gespeeld zouden worden. Supporters haken dan af. Gelukkig is deelname nu totaal niet aan de orde. Supporters zijn de enige continue factor binnen de club en daar zijn wij trots op."

'Nieuw CL-format ook niet ideaal'
In het nieuwe 'Zwitserse model' van de Champions League dat vanaf 2024 ingaat, spelen de clubs - net als in de Super League - veel meer duels dan nu. Nagtzaam is daarom ook niet tevreden met de nieuwe Champions League-opzet. "Wij blijven zeggen dat meer wedstrijden voor zowel spelers als supporters geen voordeel is. Spelers raken overbelast en voor supporters is het een enorme aanslag op de portemonnee. Meer Europese uitwedstrijden, die je buiten je seizoenkaart om moet kopen, kosten namelijk een stuk meer geld."

"We hebben zelfs met allerlei Europese supportersverenigingen een statement ondertekend. Ajax is daarvan op de hoogte", gaat Nagtzaam verder over de nieuwe Champions League. Van der Sar liet namens Ajax echter weten dat de club wél voorstander is van de nieuwe opzet van het miljardenbal. "Ajax heeft wel naar ons geluisterd en onze argumenten in deze beslissing meegenomen. Je kunt alleen helaas niet alle wedstrijden winnen." Nagtzaam is wel opgewekt over het feit dat de nieuwe Champions League géén gesloten competitie is. "Het nieuwe Champions League-plan is dus inderdaad niet ideaal. Maar als je moet kiezen tussen twee kwaden, dan is het wel meer acceptabel dan een Super League-opzet."

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws