KNVB baalt na mededeling van OM: “Dit is heel vervelend en frustrerend”

KNVB baalt na mededeling van OM: “Dit is heel vervelend en frustrerend”

01-05-2021 13:00 Laatste update: 14:54
52

De KNVB vindt de uitkomst van het onderzoek na FC Den Bosch - Excelsior in 2019 ‘heel vervelend en frustrerend’. In die wedstrijd werd Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira door enkele mensen op de tribune racistisch bejegend, waarna hij van het veld stapte. Niemand is echter bestraft.

Deze week meldde het Openbaar Ministerie dat de verdachten in de zaak niet vervolgd worden, na een onderzoek van anderhalf jaar. Er is geen bewijs gevonden, waardoor niemand gestraft wordt voor het incident. Voormalig Excelsior-trainer Ricardo Moniz uitte zijn ongenoegen hier al over. Ook de KNVB baalt van de uitkomst van de zaak. "Dit is heel vervelend en frustrerend", vertelt woordvoerder Jaap Paulsen tegenover VoetbalPrimeur. "Iedereen heeft de spreekkoren gehoord en gezien. Het maakt zó veel los, maar uiteindelijk vind je geen daders die je kunt bestraffen…"

De zaak liep dus met een sisser af. Paulsen stelt dat de KNVB maatregelen heeft genomen om daders bij soortgelijke incidenten in de toekomst beter te kunnen opsporen. De bond wil dat door middel van 'slimme en betere technologie' gaan doen. "Daar wordt aan gewerkt. Het is namelijk niet iets wat eenvoudig ingevoerd kan worden."

Dat is niet het enige dat de KNVB doet om racisme aan te pakken. "Er zijn veel maatregelen genomen, waarmee we racisme beter kunnen bestrijden. Zo is de straf bij racisme een stadionverbod van tien jaar geworden, in plaats van vijf jaar. We hebben ook het tuchtrechtsysteem aangepast en aanklagers laten specialiseren. Ook bewustwording is een belangrijke pijler. Los van het straffen en vergaren van bewijs is dat misschien wel het belangrijkste, dat iemand in zo’n situatie zelf denkt: dit kan ik niet doen. En anders dat de persoon naast hem zegt dat dit niet kan."

Toch is het allesbehalve uitgesloten dat we de komende jaren racisme-incidenten blijven zien op de Nederlandse velden. "Het is en blijft natuurlijk een maatschappelijk probleem", legt Paulsen uit. "Onze sport verbindt mensen uit alle hoeken en gaten van de samenleving. Daardoor ben je alleen ook kwetsbaar voor dit soort dingen", besluit de KNVB-woordvoerder.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)