Dopingschandaal na Champions League-finale met Ajax: 'De UEFA heeft gefaald'

Dopingschandaal na Champions League-finale met Ajax: 'De UEFA heeft gefaald'

Gepubliceerd: woensdag 5 mei 2021 om 14:05wo 05-05-2021 om 14:05

Oud-Ajacied Kiki Musampa baalt nog steeds van de nasleep van de Champions League-finale in 1996. Juventus versloeg titelhouder Ajax na strafschoppen: in 2013 bleek na analyse van de bloedwaarden echter dat spelers van de Italianen doping hadden gebruikt.

"Ik vind dat de UEFA heeft gefaald", vertelt Musampa daarover in een interview met Panorama. "Ze hebben het altijd over schoon spel. Als blijkt dat Juventus vals heeft gespeeld, moet je optreden. De zege afpakken."

De oud-speler van Ajax was niet verbaasd toen uit onderzoek van dopingexpert Giuseppe D'Onofrio bleek dat de spelers van Juventus epo, een verboden prestatiebevorderend middel, hadden gebruikt. "Ze hadden zulke grote ogen, die puilden bijna uit hun kassen. Ze waren opgefokt, ongezond agressief. Op dat moment denk je niet aan doping, maar als je die verhalen later hoort, vallen de puzzelstukjes in elkaar", redeneert Musampa.

De oud-Ajacied mocht in de finale de plaats innemen van de geblesseerde Marc Overmars. Bij een 1-1 ruststand werd de linksbuiten vervangen door Patrick Kluivert, die niet fit genoeg was om te starten. "Ik kende mijn plek, ik kon ermee leven. Het was logisch dat Kluivert erin kwam, ik vond het al mooi dat ik mocht beginnen. Dat was een overwinning op zich, de trainer had ook andere keuzes."

Het verlies in de finale deed Musampa echter veel pijn. "De teleurstelling was enorm, ik ben er zeker vijf dagen kapot van geweest. Ik had nergens trek in. Het had zó mooi kunnen zijn. In de jeugd met Ajax wonnen we altijd, ik was helemaal niet gewend aan verliezen. Het was een klap, aan de andere kant was het ook een goede les, dat verliezen er ook bij hoort."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws