De Eredivisiedroom van De Graafschap: 'Promotie zou gerechtigheid zijn'

De Eredivisiedroom van De Graafschap: 'Promotie zou gerechtigheid zijn'

Gepubliceerd: zaterdag 15 mei 2021 om 16:00za 15-05-2021 om 16:00

Komende zaterdag beginnen de play-offs om promotie/degradatie. De nummers drie tot en met acht uit de Keuken Kampioen Divisie strijden samen met de nummer zestien van het hoogste niveau om één ticket voor de Eredlvisie. VoetbalPrimeur blikt samen met de zes clubs die willen promoveren vooruit op het seizoenstoetje en richt zich nu op de nummer drie van de ranglijst: De Graafschap en linksback Jordy Tutuarima.

Bijna twee seizoenen lang had De Graafschap de tweede plek, die recht geeft op directe promotie naar de Eredivisie, in handen. Op de allerlaatste speeldag ging het echter toch nog mis: de Superboeren kwamen niet verder dan 0-0 tegen Helmond Sport en concurrent Go Ahead Eagles, dat het hele seizoen niet op een promotieplek stond, ging er met het ticket voor het hoogste niveau vandoor. "Iedereen heeft zijn zegje gedaan en nu moeten we door", laat Tutuarima weten aan deze website.

De Doetinchemmers hebben niet lang de tijd gekregen om van de teleurstelling te bekomen. Nog geen 67 uur na de deceptie op de eigen Vijverberg staan de play-offs alweer voor de deur en dus is een strijdbare ploeg nodig. "Iedereen beseft dat dit ook gewoon een kans is", zegt de linksback uit Velp. "We hebben de slag verloren, maar de oorlog nog niet. Deze club en deze spelers hebben een goede mentaliteit en we zijn wel vaker opgestaan na een tegenslag. We moeten er gewoon weer tegenaan en dan kan, zoals het cliché luidt, alles gebeuren."

In 2018 was Tutuarima van de partij toen De Graafschap via de nacompetitie een plekje in de Eredivisie wist te bemachtigen. Almere City werd in een bloedstollende finale verslagen en de Doetinchemse fans gaven hun ploeg met een fraaie sfeeractie net dat extra zetje. "We proberen dat mooie gevoel nu weer te pakken te krijgen, maar helaas is het zonder onze fans wel heel anders. Zij zijn zó belangrijk voor deze club. Als zij er woensdag waren geweest, hadden we ook meer kans gehad om die wedstrijd nog te winnen."

De weg richting het hoogste niveau is een stuk lastiger geworden, maar de Superboeren weten waar ze het voor doen. "Deze club, met de mooiste achterban van Nederland, hoort gewoon in de Eredivisie thuis. Veel clubs op het hoogste niveau kunnen nog wel iets leren van onze fans en hoe zij ons altijd steunen. Daarnaast speelt er ook een gevoel van gerechtigheid mee, nadat we vorig jaar simpel gezegd genaaid zijn. We hebben het daar onderling over gehad en daar putten we motivatie uit. Het is gewoon heel belangrijk dat De Graafschap omhoog gaat."

De play-offs worden dit seizoen over één wedstrijd gespeeld. De Graafschap speelt zaterdag om 18.45 uur tegen Roda JC en treft bij winst de winnaar van het duel tussen Almere City en NEC. Op zondag 23 mei staat de finale gepland. Als de Achterhoekers die eindstrijd halen, spelen ze tegen NAC Breda, FC Volendam of de nummer zestien van de Eredivisie om een plekje op het hoogste niveau.

(Guy Habets/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws