De Eredivisiedroom van NAC: 'Het Avondje NAC hoort op het hoogste niveau'

De Eredivisiedroom van NAC: 'Het Avondje NAC hoort op het hoogste niveau'

Gepubliceerd: zondag 23 mei 2021 om 13:00zo 23-05-2021 om 13:00

De play-offs om promotie/degradatie zijn in volle gang. De nummers drie tot en met acht uit de Keuken Kampioen Divisie strijden samen met de nummer zestien van het hoogste niveau om één ticket voor de Eredivisie. VoetbalPrimeur blikt samen met de zes clubs die willen promoveren vooruit op het seizoenstoetje en richt zich nu op de nummer vijf van de ranglijst: NAC Breda en 'nacompetitiekoning' Mario Bilate.

De Eredivisie heeft het de afgelopen twee seizoenen moeten stellen zonder het 'Avondje NAC'. Op vrijdagavond naar het stadion is voor de fans van de Parel van het Zuiden toch niet hetzelfde als de zaterdagavond, wanneer er Eredivisiewedstrijden worden gespeeld. Via de play-offs krijgt de club uit Breda de kans om volgend seizoen, wanneer de supporters weer welkom zijn, die aloude traditie in ere te herstellen. "Iedereen in en rondom de club heeft het nodig dat NAC weer in de Eredivisie speelt", zegt spits Bilate dan ook tegen deze website.

De druk staat er dus vol op in Breda. Directe promotie via de competitie werd niet bewerkstelligd, maar dat maakt wel dat het winnen van de play-offs een doelstelling is die gehaald moet worden. "Voorafgaand aan dit seizoen wilden we eerste of tweede worden, maar nu dat niet is gelukt krijgen we een tweede kans", legt de sterke aanvaller uit. "De ambitie blijft dat we naar de Eredivisie willen en die weg ligt nog steeds open. Iedereen hier weet dat ook en ervaart dat zo. Wij horen daar gewoon thuis."

Als de geschiedenis zich herhaalt, zit NAC wel goed. Bilate speelde bij Emmen toen die ploeg in 2018 promoveerde en een jaar later was hij zelfs matchwinner in de krankzinnige finale tussen Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk (4-5), waardoor de Brabanders naar het hoogste niveau gingen. "Voor mij zijn de laatste twee keren inderdaad heel goed geëindigd en laten we hopen dat mijn aanwezigheid hier nu ook helpt. We moeten in ieder geval genieten van het moment. Spanning is niet iets slechts: wees blij dat het ergens om gaat, want dit zijn de wedstrijden waar je het voor doet."

Als de Bredanaars drie keer winnen, kan het Avondje NAC volgend seizoen weer in de Eredivisie gespeeld worden. Dat is volgens Bilate ook het enige podium waar die wedstrijden thuishoren. "Als je aan jongens in de Eredivisie vraagt waar ze het liefste spelen, dan zeggen er veel dat een vol Rat Verlegh Stadion echt heel mooi is. Ons stadion, de aanhang, de sfeer: alles is op Eredivisie-niveau en nu is het aan ons om dat waar te maken. Veel voetballiefhebbers zullen ons de stap omhoog gunnen en ik hoop dat we een heleboel mensen, voornamelijk in Breda, blij kunnen maken."

De play-offs worden dit seizoen over één wedstrijd gespeeld. NAC klopte Volendam in eigen stadion al met 4-1 en voegde daar afgelopen donderdag een overwinning na strafschoppen op FC Emmen aan toe. Zondagavond om 18.00 staat De Parel van het Zuiden in de finale tegenover NEC, dat Almere City en Roda JC uitschakelde. De winnaar speelt volgend seizoen in de Eredivisie.

(Guy Habets/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws