Feyenoorder Haps is 'huisjesmelker' in Leiden: 'Als bewoner sta je machteloos'

Feyenoorder Haps is 'huisjesmelker' in Leiden: 'Als bewoner sta je machteloos'

19-05-2021 16:33 Laatste update: 20-05-2021 09:23
138

Ridgeciano Haps heeft zich de woede van buurtbewoners in de Leidse Vogelwijk op de hals gehaald. De linksback van Feyenoord bezit daar een huis en heeft besloten om daar een gebouw met vijf appartementen voor jongeren te maken.

De woningen in de Vogelwijk zijn oud en daardoor erg gehorig. Buurtbewoners kennen elkaar allemaal en dus is het intrekken van studenten in een woning niet gewenst. Na onderzoek kwam William Berix, buurman van het desbetreffende huis, erachter dat Haps de 'huisjesmelker' is. "Dit speelt al ruim een half jaar, maar tot op heden heeft hij geen enkel contact gezocht met de buren of de buurtbewoners", zegt hij tegen het Noordhollands Dagblad.

"Hij levert daarmee ook geen sociale bijdragen", gaat Derix verder. "Haps ziet het huis als een beleggingsobject. Er komen vijf appartementen in met vijf keukens, vijf wc's en vijf badkamers. Er is al een groot stuk aangebouwd van vier bij vijf meter en dat mag allemaal vergunningsvrij. Dat wordt dan verhuurd, maar het ene appartement is nog kleiner dan het andere. De minimale grootte wordt niet eens gehaald."

In de buurt bestaat de angst dat er geluidsoverlast zal komen en ook de brandveiligheid is onderwerp van gesprek. Zo zitten er dus vijf keukens in de woning en is er maar één vluchttrap. Daarnaast denkt Berix dat zijn eigen huis in waarde daalt omdat er jongeren naast hem wonen. De gemeente wil niet helpen. "Als bewoner sta je machteloos. Je kunt geen kant op. Er wordt gewoon niets tegen gedaan."

De krant vroeg om een reactie bij Feyenoord en hoorde van de perswoordvoerder dat hij op de hoogte was van de kwestie. Hij zou iets laten weten, maar kwam vervolgens met de reactie dat hij alleen voetbalzaken bespreekt. Ook de belangenbehartigers van Haps willen niet reageren op het verhaal.