VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar: spits

VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar: spits

26-05-2021 12:00 Laatste update: 12:45
86

Het is weer tijd voor het VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar! Jullie mogen iedere dag één speler per positie nomineren: deze keer is het de beurt aan de beste spits van het Eredivisie-seizoen 2020/2021.

Giorgos Giakoumakis (VVV-Venlo)
Het is nog nooit voorgekomen dat de topscorer van de Eredivisie degradeert met zijn team. Die twijfelachtige eer valt Giakoumakis ten deel, maar dat maakt ook meteen duidelijk hoe ongelofelijk knap de Griek dit seizoen gepresteerd heeft. Hij eindigde op 26 doelpunten in dertig Eredivisiewedstrijden en zorgde er daarmee eigenhandig voor dat de Venlonaren lang mochten hopen op handhaving. Dat dat er niet van kwam, was niet aan Giakoumakis te wijten. Welke club haalt de spits op?

Wedden

Meer odds

Donyell Malen (PSV)
Voor het derde seizoen op rij eindigt de spits van PSV in de dubbele cijfers in de Eredivisie. Negentien competitietreffers en een tweede plaats op de topscorerslijst was het resultaat voor Malen, die met wat meer precisie en rust voor het doel op hogere cijfers uit had kunnen komen. Dat is het enige kritiekpuntje dat je kunt hebben op de aanvaller uit Wieringen, want hij heeft dit seizoen de volgende stap gezet en is klaar voor een kans in het buitenland. De kans dat PSV volgend seizoen nog over Malen kan beschikken is heel klein.

Henk Veerman (sc Heerenveen)
sc Heerenveen teerde dit seizoen op het duo Veerman en Veerman en dus moest Henk, de spits van het tweetal, voor de doelpunten zorgen. Dat deed de sterke Volendammer veertien keer, maar dat was niet genoeg om de Friezen aan een plekje in de play-offs om Europees voetbal te helpen. Toch maakte Veerman indruk als sterk aanspeelpunt en was hij de speler waar het in aanvallend opzicht om draaide in het Abe Lenstra Stadion. Volgend seizoen moet dat resulteren in een plekje in het linkerrijtje.

Danilo (FC Twente)
Ajax verhuurde de Braziliaan dit seizoen aan Twente en dus was het zaak voor de 22-jarige aanvaller om dit seizoen indruk te maken. Dat lukte hem prima, want met zeventien treffers werd Danilo clubtopscorer van de Tukkers en was hij samen met Queensy Menig en Václav Cerny onderdeel van een gevreesd aanvalstrio. Na de winterstop ging het niet meer zo makkelijk als voor de jaarwisseling, maar de Zuid-Amerikaan bleef ervoor vechten en werd daarvoor beloond met goals in de streekderby tegen Heracles Almelo. Dat telt in Enschede.

Lennart Thy (Sparta)
De Duitser is absoluut geen doelpuntenmachine, maar dat is ook helemaal niet nodig om van waarde te zijn in de spits. Met veertien goals beleefde hij dit seizoen zijn productiefste jaargang ooit en hielp hij Sparta aan deelname aan de Europese play-offs. In de halve finale tegen Feyenoord ging het vervolgens mis voor de Kasteelclub, maar van een smetje op het seizoen van Thy is daardoor geen enkele sprake. De 29-jarige aanvaller heeft zich bewezen als een prima spits voor Eredivisie-niveau en moet dat kunstje volgend jaar zien te herhalen.

Sébastien Haller (Ajax)
Een speler die door een Nederlandse club voor 22,5 miljoen euro wordt gehaald, moet presteren. Dat heeft Haller naar behoren gedaan. Voetballend gezien was het misschien niet zo bijzonder wat de Franse Ivoriaan liet zien, maar zijn cijfers zijn indrukwekkend: elf doelpunten en vijf assists in negentien wedstrijden voor Ajax. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen kan de samenwerking van de overige Ajacieden met Haller geperfectioneerd worden en dus mogen we alvast veel verwachten van de lange spits.

VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar:
Keeper
Rechtsback
Centrale verdedigers
Linksback
Controleurs
Aanvallende middenvelders
Rechtsbuiten
Linksbuiten