Afellay ontzien door Gert van 't Hof: 'Geen keus, anders écht ongemakkelijk'

Afellay ontzien door Gert van 't Hof: 'Geen keus, anders écht ongemakkelijk'

13-06-2021 19:30 Laatste update: 19:34
27

Studio Sport-presentator Gert van 't Hof moest zaterdagavond de uitzending draaiende houden nadat Christian Eriksen in elkaar was gezakt tijdens Denemarken-Finland. Hij blikt The Day After terug, in gesprek met zijn oude werkgever RTV Rijnmond.

De NOS-ploeg keek naast de studioruimte naar de wedstrijd, toen het noodlot toesloeg in Kopenhagen. "Op het moment dat het gebeurde, ben ik natuurlijk direct teruggegaan naar de studio om te kunnen overleggen met onze regisseur en eindredacteur. Al heel snel hebben Ibrahim Afellay en Kenneth Perez zich bij mij gevoegd. En vanaf dat moment ga je in de wachtstand", aldus Van 't Hof.

De Nederlandse regie liet vlak na het incident nog een wideshot van het incident zien, maar besloot om de beelden van de reanimatie - die in de liveregistratie nog wel te zien waren - niet opnieuw uit te zenden. "We besloten eigenlijk gezamenlijk, zonder dat uit te spreken, dat het beeld waarop hij neerging acceptabel vonden, ook om daarna nog te laten zien. Maar alles wat daarna in beeld is gebracht door de regie, ook per ongeluk zou ik willen zeggen, hebben we nog niet eens overwogen om het nog een keer te laten zien."

"Wij blijven erbij"
Volgens Van 't Hof had de NOS twee keuzes: doorgaan of de uitzending staken. Er werd gekozen voor het eerste. "Wij blijven erbij. Ook omdat de UEFA zelf aankondigde: we komen rond 19.45 uur met een mededeling. Dus vonden wij het op dat moment journalistiek relevant om erbij te blijven." Analist Afellay leed zichtbaar onder de gebeurtenissen in Kopenhagen en werd ontzien door de presentator. "Je hebt eigenlijk geen keus: anders wordt het écht ongemakkelijke televisie. En voor Afellay ook heel vervelend."

Uiteindelijk konden alle voetbalvolgers opgelucht ademhalen. Hetzelfde gold voor de NOS-ploeg. "Het was improviseren. En ik heb het idee dat we dat naar eer en geweten hebben gedaan."