Zes Oranje-conclusies: losgebarsten gekte en lastige keuze voor De Boer

Zes Oranje-conclusies: losgebarsten gekte en lastige keuze voor De Boer

Gepubliceerd: donderdag 17 juni 2021 om 23:15do 17-06-2021 om 23:15

Laatste update: woensdag 23 juni 2021 om 15:45wo 23-06-2021 om 15:45

Het Nederlands elftal heeft zich na twee wedstrijden al als groepswinnaar voor de achtste finales van het EK weten te plaatsen. Na de 3-2 zege op Oekraïne werd donderdagavond ook Oostenrijk aan de zegekar gebonden (2-0) en VoetbalPrimeur vat de wedstrijd in zes conclusies.

De strijd om de spitspositie ligt weer helemaal open
Donyell Malen of Wout Weghorst als aanvalspartner van Memphis Depay? Bondscoach Frank de Boer hield in de oefenwedstrijden voorafgaand aan het EK en ook tijdens de wedstrijden tegen Oekraïne en Oostenrijk vast aan Weghorst, maar Malen bewees in zijn invalbeurt van een klein half uur veel gevaarlijker te zijn dan zijn concurrent in de spits. De PSV-aanvaller is sneller, beweeglijker en doelgerichter en zal met zijn aandeel in de 2-0 van Denzel Dumfries ook De Boer aan het denken hebben gezet.

De Ligt is een stuk verder dan Timber
De discussie over het wel of niet opstellen van Jurriën Timber zal gaan verstommen. Dat heeft alles te maken met het goede spel van Stefan de Vrij, waar we later nog op terugkomen, en de prestatie van Matthijs de Ligt. De stopper van Juventus was weer fit na een liesblessure en nam het plekje van de Ajacied in, nadat die tegen Oekraïne een verdienstelijke wedstrijd speelde. De Ligt was echter meer dan verdienstelijk: met zijn ervaring bij een topclub en zijn onverzettelijkheid voegt hij veel toe aan Oranje.

De Boer komt voor een lastige kwestie te staan
Oranje is winnaar van poule C. Dat is een conclusie die we na twee wedstrijden al kunnen trekken en dat betekent ook dat de laatste wedstrijd tegen Noord-Macedonië er niet meer toe zal doen. De bondscoach kan dan twee kanten op: of hij besluit om een aantal spelers (of het hele elftal) rust te geven, of hij wil het team in het ritme houden en voert weinig wisselingen door. Voor beide scenario's valt wat te zeggen, maar één foute beslissing en het hele land zal over De Boer heen vallen. Wij zijn benieuwd.

Oranje-gekte kan helemaal gaan losbarsten
Reserveer 11 juli maar vast in de agenda, want op die dag gaat Nederland de EK-finale spelen! Alle gekheid op een stokje, zo ver is het nog lang niet, maar na twee overwinningen en de eerste plaats in de poule is er reden tot optimisme. Nederlanders zijn een volk van opportunisme en het vertrouwen in Oranje zal na de wedstrijd tegen Oostenrijk alleen maar toegenomen zijn. Wie er ook tegenover het keurkorps van De Boer zal komen te staan, de steun van het Oranje Legioen zal steeds grotere vormen aan gaan nemen.

De Vrij is de onbetwiste leider van de defensie
Wie heeft Virgil van Dijk nodig als je Stefan de Vrij hebt? De stopper van Internazionale verbloemt het feit dat de beste centrale verdediger ter wereld deze zomer niet op het EK uit kan komen namens Nederland. De Vrij organiseert en zet de verdediging neer als een ware leider. Daarnaast is hij zelf ijzersterk in zijn duels. De verdediging stond als een huis en zolang de voormalig Feyenoorder blijft doen wat hij doet, zal iedere tegenstander moeite hebben met het maken van een doelpunt tegen Oranje.

Het wordt kijken naar nummers drie
Nu we weten dat Nederland als groepswinnaar doorgaat, is het kijken naar landen die zich als één van de beste vier nummers drie gaan plaatsen voor de achtste finale. Eén van die landen zal namelijk tegenover Oranje komen te staan in Boedapest. Het systeem dat de UEFA bedacht heeft om de nummers drie over de achtste finales te verdelen is vrij ingewikkeld, maar zeker is in ieder geval wel dat Oranje de nummer drie van de poule des doods (Duitsland of Portugal) ontloopt als de nummer drie van groep A niet doorgaat.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws