Oranje verslaat Oostenrijk en heeft groepswinst al binnen, weer hoofdrol Dumfries

17-06-2021 22:51
168

Het Nederlands elftal heeft de groepswinst na twee wedstrijden al binnen. Door de 2-0 overwinning op Oostenrijk kan Oranje niet meer achterhaald worden, waardoor het gaat spelen tegen de nummer 3 van Poule D, E of F. Memphis Depay en Denzel Dumfries zorgden voor de doelpunten tegen Oostenrijk.

Nederland begon goed aan het duel en werd al snel dreigend via Wout Weghorst, die net niet aan de bal wist te komen na een steekpass van Van Aanholt. Na negen minuten spelen was het echter alsnog raak voor Oranje. De bal ging op de stip na een overtreding van David Alaba op Denzel Dumfries. Scheidsrechter Orel Grinfeld zag het in eerste instantie niet, maar na inmenging van de VAR ging de bal alsnog op de stip. Memphis maakte geen fout: 1-0.

De defensie van Oranje kwam in de eerste helft nauwelijks in de problemen tegen een onmachtig Oostenrijk. Zelf creëerde het lange tijd ook weinig, tot de slotfase van de eerste helft aanbrak. Memphis ramde een bal in het zijnet, maar kreeg niet veel later een nog veel grotere kans. Hij kon zijn tweede maken na goed voorbereidend werk van Weghorst, maar de Olympique Lyon-aanvaller schoot vlak voor het doel over.

Na de rust bleef het spelbeeld hetzelfde. Oranje kwam nauwelijks in de problemen, maar zelf gevaarlijk worden deed het ook niet. Tot minuut zestig, toen Stefan de Vrij de bal uit een hoekschop hard tegen de handen van Oostenrijk-keeper Daniel Bachmann kopte. In de rebound schoot Matthijs de Ligt de bal tegen een verdediger aan.

Niet veel later was het wél raak voor Oranje, vlak nadat Frank de Boer zijn eerste wissels had doorgevoerd. Eén van die invallers, Donyell Malen, werd weggestuurd in de diepte. De PSV-aanvaller bediende vervolgens zijn ploeggenoot uit Eindhoven Denzel Dumfries, die zijn tweede doelpunt van het EK maakte.

De 2-0 voelde als een bevrijding voor het Nederlands elftal, dat in het restant van de wedstrijd iets slordiger werd. Alaba miste het doel van Maarten Stekelenburg met een hard schot op een haar, niet veel later moest Stekelenburg optreden na een kopbal van Karim Onisiwo.

Een doelpunt kreeg Oranje, in tegenstelling tot de wedstrijd tegen Oekraïne, niet meer tegen. De ploeg heeft zich daarmee verzekerd van de groepswinst in poule C, met de wedstrijd tegen Noord-Macedonië nog op het programma. Dat duel wordt volgende week maandag gespeeld om 18.00 uur, wederom in de Johan Cruijff Arena.