Oranje op rapport: geen onvoldoendes, hoge cijfers De Jong, Dumfries en De Vrij

17-06-2021 22:57
238

Oranje heeft ook haar tweede groepsduel op het EK gewonnen, waardoor het al zeker is van de eerste plek in Poule C. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit na de 2-0 overwinning.

Maarten Stekelenburg - 6,5: Stekelenburg beleefde een simpele avond: hij werd bijzonder weinig aan het werk gezet door de Oostenrijkse aanvallers. Aan de bal straalde de Ajax-keeper erg veel rust uit, zoals hij wel vaker doet.

Denzel Dumfries - 7,5: de grote man van het treffen met Oekraïne was tegen Oostenrijk wéér trefzeker. De PSV-back versierde ook de penalty waar Memphis de 1-0 uit maakte. Buiten die momenten speelde Dumfries wederom een prima wedstrijd.

Matthijs de Ligt – 7: het duel met Oekraïne moest De Ligt overslaan wegens liesklachten. De 21-jarige stopper speelde wél tegen Oostenrijk en deed dat meer dan verdienstelijk. De Ligt greep meerdere keren goed in achterin, waarmee hij direct Oostenrijks gevaar onschadelijk maakte. In de slotfase kreeg De Ligt zelfs last van kramp. Dat staat symbool voor het vele werk dat de Juventus-verdediger heeft verricht.

Stefan de Vrij – 7,5: verdedigend speelde De Vrij, net als in het eerste EK-duel van Oranje, erg solide. Samen met De Ligt voorkwam hij een aantal keer dat Oostenrijk tot een kans kon komen. De verdediger van Internazionale schoof daarbij een aantal keer goed door naar het middenveld, waardoor hij ook bij het spel aan de bal zijn meerwaarde liet zien.

Daley Blind - 7: na de voor hem emotionele wedstrijd tegen Oekraïne, kwam Blind sterk voor de dag in zijn tweede EK-wedstrijd. De Ajax-linkspoot stond verdedigend zijn mannetje en blonk aan de bal ook weer uit. "Blind voegt voetballend zó veel toe aan dit elftal", zei Pierre van Hooijdonk tijdens de rust. Blind koos vrijwel altijd voor de goede oplossing aan de bal. De tachtigvoudig international was niet blij toen hij gewisseld werd, al wilde bondscoach Frank de Boer mogelijk geen risico nemen met de enkel van Blind.

Patrick van Aanholt – 6: tegen Oostenrijk mocht Van Aanholt het opnieuw laten zien. De linksback speelde redelijk wisselvallig: hij leed een aantal keer balverlies, maar liet zich op sommige momenten ook gelden in aanvallend opzicht. Verdedigend kwam Van Aanholt solide voor de dag.

Marten de Roon - 6: De Roon viel tegen Oostenrijk op met veel onderscheppingen. De middenvelder van Atalanta Bergamo leverde de bal na een aantal veroveringen alleen meteen weer in. De Roon zal aan de bal zorgvuldiger moeten zijn in de komende duels.

Frenkie de Jong - 8: De Jong was dé uitblinker bij Oranje. Tegen Oekraïne zagen we al meerdere glimpen van zijn kwaliteiten, maar in het tweede groepsduel kwam de FC Barcelona-middenvelder écht los. De Jong was overal op het veld: op eigen helft maakte hij aanvallen van Oostenrijk onschadelijk en zette hij de lijnen van de opbouw uit, op de helft van de Oostenrijkers creëerde hij kansen door ballen af te pakken en medespelers goed vrij te spelen.

Georginio Wijnaldum – 7: Wijnaldum speelde sterk tegen Oekraïne, maar speelde tegen Oostenrijk een iets minder grote rol van betekenis. Toch liet de captain van Oranje zijn ploeg niet in de steek: Wijnaldum werkte hard en was vooral in het drukzetten van waarde.

Wout Weghorst – 6: Weghorst kwam redelijk voor de dag bij Oranje. De spits was in de veertigste minuut niet zelfzuchtig, toen hij de bal in scoringsposities breed legde op Memphis (die schoot uiteindelijk hoog over). Weghorst kon zelf echter geen grote kansen creëren.

Memphis Depay – 6,5: ook de wedstrijd van Memphis had twee gezichten. De aanvaller die op het punt staat om naar Barcelona te gaan, nam zijn verantwoordelijkheid door uit de strafschop voor de 1-0 te tekenen. Memphis kreeg kansen alleen om meer goals te maken. Aan de bal liet de 27-jarige doelpuntenmaker mooie dingen zien, al leed hij soms ook knullig balverlies.

Invallers
Nathan Aké - 6: Aké viel soeverein in: de centrale verdediger van Manchester City deed wat er van hem gevraagd werd.

Donyell Malen - 7: Malen had als invaller een groot aandeel in de 2-0: de spits stormde na een steekbal van Memphis goed op de goal van keeper Daniel Bachmann af. Vervolgens behield Malen het overzicht, door de bal breed te leggen op teamgenoot Dumfries.

Owen Wijndal - 6:  ook Wijndal kende een redelijke invalbeurt. De linksback van AZ deed tijdens de speelminuten die hij kreeg geen gekke dingen. Wijndal vervulde daardoor geen grote rol van betekenis.

Ryan Gravenberch - X: kwam na 74 minuten in het veld voor De Roon en speelde te kort voor een beoordeling.

Luuk de Jong -X: kwam na 82 minuten in het veld voor Memphis en speelde te kort voor een beoordeling.

Bondscoach
Frank de Boer - 6,5: Oranje begon redelijk sterk aan de wedstrijd. Later liep het echter minder en werd Oostenrijk bij vlagen zelfs de bovenliggende partij. Er is reden tot vreugde na dit duel: de ploeg van De Boer is na twee wedstrijden al zeker van de eerste plek in de poule.