Ten Cate weigert bondscoachschap Oranje: 'Te veel gebeurd in 2017'

Ten Cate weigert bondscoachschap Oranje: 'Te veel gebeurd in 2017'

03-07-2021 14:06 Laatste update: 14:27
219

De KNVB kan de naam van Henk ten Cate doorstrepen als mogelijke opvolger van Frank de Boer als bondcoach van Oranje. De oefenmeester laat tegenover De Telegraaf weten zich niet beschikbaar te stellen, door hetgeen in 2017 is gebeurd. 

"Ik ben niet beschikbaar", laat de Amsterdammer weten aan De Telegraaf. "Nico-Jan (Hoogma, directeur topvoetbal bij de KNVB red.) mag me zeker een keer bellen. Niet voor de functie van bondscoach, maar om namens de KNVB eindelijk een keer excuses te maken voor de karaktermoord, die de voetbalbond in 2017 op me probeerde te plegen", stelt ten Cate.

Destijds had de toenmalig technisch directeur Hans van Breukelen de toezegging aan Ten Cate gedaan, dat hij de opvolger van Danny Blind zou worden. Uiteindelijk krabbelde Van Breukelen terug en stelde hij Dick Advocaat aan als bondscoach. Van Breukelen ontkende vervolgens dat hij Ten Cate een toezegging gedaan had. "Het feit dat Martijn Krabbendam van Voetbal International hier was en alles heeft gehoord, heeft mijn kop gered. Op een persconferentie hebben Van Breukelen en Jean-Paul Decossaux me proberen te kielhalen. Dat is ze niet gelukt", blikt de oefenmeester terug op het voorval. 

Een excuses van de KNVB kwam er nooit en dat zit Ten Cate dwars. "Dat is niet echt koninklijk en neem ik de huidige leiding kwalijk, want de betrokkenen weten hoe het zit. De hele affaire heeft Van Breukelen namelijk de kop gekost. Dat betreur ik overigens." Door alles wat er gebeurd is zegt Ten Cate op voorhand al af voor de vacature van bondscoach. "Er is gewoon te veel gebeurd. Daar stap ik niet zomaar overheen."

Voor de KNVB wordt het lijstje met kandidaten zo steeds kleiner. Eerder lieten Joachim Löw, Erik ten Hag en Alfred Schreuder al weten zich niet beschikbaar te stellen voor de functie van bondscoach.