Hyballa zorgt voor primeur in Denemarken: 'Dit kunnen en willen we niet tolereren'

Hyballa zorgt voor primeur in Denemarken: 'Dit kunnen en willen we niet tolereren'

Gepubliceerd: vrijdag 16 juli 2021 om 13:51vr 16-07-2021 om 13:51

Nieuwe ontwikkelingen in Denemarken: de arbeidsinspectie is door de spelersvakbond van het land ingeschakeld om de 'coachterreur' van Peter Hyballa bij Esbjerg fB onder de loep te nemen. Dat meldt Ekstra Bladet. Hyballa zou in zijn eerste weken zwaar over de schreef zijn gegaan.

Hyballa stapte een maand geleden in bij Esbjerg en maakte zich in recordtempo onmogelijk bij een groot deel van de club. De gemoederen liepen zo hoog op, dat Deense media spreken van 'verbale en fysieke mishandeling'. Na de eerste onthullingen is er niets veranderd: Hyballa is nog steeds trainer van Esbjerg. De arbeidsinspectie is nu ingeschakeld om beweging in de zaak te krijgen. Het is de eerste keer dat de instantie betrokken raakt bij een Deense voetbalclub.

"We zijn al enkele weken in gesprek met het management van Esbjerg, maar daar is niets uitgekomen", vertelt Michael Sahl, directeur van de spelersvakbond, aan Ekstra Bladet. "Daarom hebben we deze week een formeel onderzoek ingesteld op basis van grensoverschrijdend gedrag. Deze stap is echt noodzakelijk. De rechten als werknemer in Denemarken - en als mens - staan op het spel. Dit kunnen en willen we niet tolereren."

Hyballa zou uitgeklede spelers hebben gefotografeerd om het effect van zijn trainingen te kunnen volgen, verbaal hebben 'gemarteld' en de selectie zo hard hebben laten trainen, dat de ene na de andere Esbjerg-speler geblesseerd raakt. "Je hebt grotere tieten dan je vrouw!", zou hij één van zijn spelers hebben toegebeten. De Duitse trainer heeft volgens lokale media zijn spelers opdracht gegeven om in twee weken zes kilo af te vallen.

Het is tegen het zere been van de Deense spelersvakbond, dat 'body positivity' hoog in het vaandel heeft staan. "Daarom hebben we ons nu ook gemeld bij de arbeidsinspectie", verklaart Sahl. "Ik ben er honderd procent zeker van dat een trainer elke speelstijl kan introduceren zonder grensoverschrijdend gedrag. In Denemarken gelden bepaalde normen en waarden." Hyballa, oud-trainer van NEC en NAC, bagatelliseerde de situatie deze week in een interview met de Süddeutsche Zeitung.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws