Stengs, Kluivert en Rosario naar ambitieus Nice: 'Beleid gaat vruchten afwerpen'

27 juli om 13:40

OGC Nice krijgt komend seizoen een Nederlands tintje. Calvin StengsJustin Kluivert en Pablo Rosario gaan aan de Franse Rivièra spelen. VoetbalPrimeur zocht uit wat de Nederlandse spelers de komende seizoenen kunnen verwachten in Nice.

De Franse club zit namelijk middenin een ambitieus traject. INEOS, een Brits bedrijf dat ook een beroemd wielerteam in handen heeft, zwaait sinds twee jaar de scepter in Nice en voert goed beleid. "Ze vinden de lange termijn veel belangrijker dan resultaat op korte termijn", zegt Antoine Maumon de Longevialle, clubwatcher namens L'Équipe, tegen deze website. "Jim Ratcliffe, de grote baas van INEOS, houdt van sport en weet hoe het werkt. Hij realiseert zich dat met geld niet alles zomaar gekocht kan worden."

De transfers van spelers als Stengs, Kluivert en Rosario wijzen er volgens de journalist van L'Équipe op dat INEOS de volgende stap wil gaan zetten. "Het project gaat nu verder. In de afgelopen jaren is de club internationaler geworden en het binnenhalen van die Nederlandse jongens bewijst dat wel. Daarnaast is INEOS nu op een punt gekomen dat ze de goede spelers niet meer per se hoeven te verkopen. Het geld is niet leidend en de sportieve ambities mogen nagestreefd worden. Al zal nooit iemand zeggen dat de club per se meteen iets moet winnen."

Dat in tegenstelling tot andere Franse clubs. "PSG gooit er altijd heel snel veel geld tegenaan en clubs als Marseille en Monaco roeren zich op de transfermarkt om op korte termijn succes te boeken, maar in Nice krijgt iedereen de tijd. Ze doen geen gekke dingen en halen jonge spelers die door een aantal ervaren jongens bij de hand genomen kunnen worden. Het doel van de club is om Europees voetbal te halen en op den duur een vaste gast te worden in die toernooien, maar dat zullen ze nooit hardop uitspreken. Rust en realisme zijn veel belangrijker dan grootspraak."

Nice blaast dus niet hoog van de toren, maar heeft wel degelijk ambitie. Het binnenhalen van trainer Christophe Galtier, die vorig jaar verrassend kampioen werd met Lille OSC, is daarvan het bewijs. "Het is spannend om te zien wat hij kan doen bij een club waar een goede basis onder staat", vertelt de Franse journalist. "Na twee jaar opbouwen is nu de tijd gekomen om te oogsten en de fans verwachten ook dat dat gaat gebeuren. Ik denk ook dat Kluivert en Stengs tot hun recht gaan komen onder deze trainer."

Galtier is namelijk een oefenmeester die zweert bij 4-4-2 en reactievoetbal. "Zijn spelers zetten veel druk op de bal en bij Lille zag je dat veel teams daar moeite mee hadden", legt Maumon de Longevialle uit. "Het draait om de omschakeling: spelers die met snelheid gevaar kunnen stichten op de vijandelijke helft nadat de bal veroverd is. Kluivert en Stengs kunnen daar met hun snelheid een grote rol in gaan spelen. Daarin zijn ze ondersteunend aan de twee spitsen, waar Kasper Dolberg er één van is."

In Frankrijk wordt ingeschat dat Les Aiglons komend seizoen de vruchten gaan plukken van hun stabiele beleid. "Er wordt wel verwacht dat de club in de top-zes gaat eindigen en Europees voetbal haalt. Ze hebben er de selectie voor en ze hebben er het geld voor. Natuurlijk zijn er meer grote clubs in Frankrijk, maar het zou wel teleurstellend zijn als ze dat niet halen. Ik ben zelf sowieso positief over de toekomst van Nice. Ik denk dat de Nederlanders een goede beslissing nemen door hierheen te komen."