Verheijen: 'Schmidt heeft in absolute zin gelijk, maar in relatieve zin niet'

Verheijen: 'Schmidt heeft in absolute zin gelijk, maar in relatieve zin niet'

Gepubliceerd: maandag 20 september 2021 om 16:53ma 20-09-2021 om 16:53

Raymond Verheijen heeft gereageerd op de veelbesproken wisseltactiek van PSV-trainer Roger Schmidt. De befaamde inspanningsfysioloog begrijpt de gedachte achter de ingrepen van Schmidt, maar heeft de indruk dat de Duitser zijn doel voorbijschiet.

Schmidt had tijdens de rust van PSV-Feyenoord al Davy Pröpper, Eran Zahavi én Mario Götze gewisseld en haalde een kwartier later ook Cody Gakpo naar de kant, tot woede van de PSV-aanhang. "In absolute zin heeft hij gelijk, in relatieve zin niet", aldus Verheijen in gesprek met Omroep Brabant. De inspanningsfysioloog vindt het begrijpelijk dat Schmidt wil waken over de fitheid van zijn spelers, maar ziet dat dit ten koste gaat van de automatismen in het elftal. "Je kan rouleren om spelers fris te houden maar dat mag niet ten koste gaan van het belangrijkste aspect binnen voetbal: communiceren."

PSV moest donderdagavond al diep gaan tegen Real Sociedad en trad zondagmiddag alweer aan tegen Feyenoord. "Het is een feit dat spelers niet volledig kunnen herstellen als ze op zowel donderdag als zondag een wedstrijd spelen", stelt Verheijen. "Uit onderzoek is gebleken dat geen enkele speler binnen 72 uur zijn energievoorraad aan kan vullen. Een speler van 28 kan beter omgaan met dit schema dan een jongen van 22, zoals Cody Gakpo", haakt hij in op de veelbesproken wissel van laatstgenoemde.

Verheijen vraagt zich echter af of Schmidt niet te veel rouleert. "Fitheid en frisheid is onderdeel van het voetbal, maar niet van de belangrijkste orde. Communicatie op het veld blijft het belangrijkste binnen de voetballerij." Verheijen neemt het Liverpool van Jürgen Klopp als voorbeeld: The Reds hanteren een intensieve speelstijl, maar spelen vrijwel altijd met dezelfde spelerskern. "Natuurlijk moet hij oppassen dat zijn elftal geen blessures oploopt, maar hij redeneert logisch en gebruikt gedane onderzoeken als houvast."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Eredivisie PSV

Poll

Ben jij overtuigd van Schmidt?

Ja
19%
Nee
81%
(1074 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws