Menzo: 'Er speelt op de achtergrond vast meer met Onana dan wij horen '

Menzo: 'Er speelt op de achtergrond vast meer met Onana dan wij horen '

Gepubliceerd: maandag 11 oktober 2021 om 16:30ma 11-10-2021 om 16:30

Andre Onana werd jarenlang op handen gedragen door de Amsterdamse achterban, maar de momenteel geschorste doelman groeit door de soap rondom zijn aflopende contract langzaam uit tot paria. Deze kwestie kent alleen maar verliezers, vindt oud-doelman Stanley Menzo.

De dopingschorsing van Onana is bijna ten einde en dus mag Ajax hem zeer binnenkort weer gebruiken in wedstrijden. De grote vraag is echter of het zover gaat komen. De Ajax-fans zijn daar bijzonder verdeeld over: de een vindt dat Onana 'gewoon' opgesteld moet worden, de ander zegt dat Ajax het uit principe niet moet doen, ook niet nu Maarten Stekelenburg dit seizoen niet meer in actie komt. Ajax is momenteel aangewezen op de wisselvallige Remko Pasveer en de nog jonge Jay Gorter.

"De discussie over het wel of niet opstellen van Onana snap ik wel", zegt Menzo tegen VoetbalPrimeur. "Er is van alles gebeurd rond hem en Ajax. Op dit moment kent de situatie alleen maar verliezers en zoals het er nu uitziet, loopt hij volgend jaar transfervrij de deur uit. Dat past niet bij hem en is ook niet goed voor Ajax. Het is zonde en zou eigenlijk op een andere manier opgelost moeten worden."

Onana en Ajax waren met elkaar in onderhandeling over een verlenging van zijn contract, maar zijn er vooralsnog niet uitgekomen. Het door Onana verlangde salaris zou een belangrijk obstakel zijn geweest en daarnaast gaat het verhaal dat hij al mondeling akkoord is met Internazionale. Menzo vermoedt dat er meer speelt. "Ik ken niet alle ins en outs, maar er zal op de achtergrond vast meer spelen dan wij meekrijgen. Want als je dit op wil lossen, teken je normaal gesproken gewoon bij. Dan vertrekt Onana door de voordeur en krijgt Ajax de centjes die het ook verdient."

Onana heeft vanaf 4 november weer toestemming om wedstrijden te spelen, maar wat heeft zijn lange absentie met de kleedkamer en zijn positie binnen de club gedaan? "De technische staf bepaalt uiteindelijk of de positie van Onana in de kleedkamer houdbaar is", zegt Menzo. "Als het de sfeer in de kleedkamer niet ten goede komt, moet je hem daar ook niet meer toelaten. Maar zoals ik Onana ken, zal dat geen problemen opleveren, hij ligt goed in de groep. Hij verschilt met de directie van Ajax van mening en heeft geen probleem met de spelers."

Menzo, die van 1983 tot 1994 het shirt van Ajax droeg, spreekt uit ervaring: hij stond de afgelopen twintig jaar bij meerdere clubs aan het roer en weet wat 'rotte appels' met een kleedkamer kunnen doen. "Spelers die een negatieve invloed hebben op een groep, moet je altijd uit de kleedkamer halen. Wat ik wel heb ervaren, is dat je als trainer niet moet wachten tot je die signalen van de spelers krijgt. Het is aan de trainer om die beslissing te nemen. Het is ten opzichte van spelers niet eerlijk om hen een besluit te laten nemen over hun ploeggenoot. Als trainer moet je daar bovenop zitten als het de ploeg niet ten goede komt."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws